Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egyetemisták fogják tesztelni koronavírusra a pedagógusokat

Egy új államtitkári levél szerint az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatókat kivezénylik a tesztek elvégzésére.

Az Index birtokába került egy levél, amelyet Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára küldött a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája vezetőinek. Ebben az államtitkár úgy fogalmaz, hogy “a koronavírus-járvány elleni védekezésben az operatív törzs döntései szerint

a felsőoktatási intézményeink hallgatóinak bevonása vezénylési lépések szerint az alábbi feladatokban szükséges.

Az egyik feladat az általános iskolák, az óvodák és a bölcsődék dolgozói körében antigéntesztekkel végzett rendszeres szűrés. Ezeket a Megyei Védelmi Bizottságok viszik, ők biztosítják a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a védőeszközöket, illetve a szűrésben részt vevők számára a teljes ellátást. A csapat így áll össze:

  • egy sofőr,
  • egy adminisztrátor, és
  • két orvos-, egészségtudományi képzést folytató hallgató.

Bódis József közlése szerint “a mi feladatunk az egyes teamekhez két-két hallgató biztosítása, amit az orvos-, fogorvos- és egészségtudományi képzést folytató harmad- és negyedévfolyamos hallgatók vezénylésével oldunk meg”.

A hallgatók a teljes ellátáson túl napi 5000 Ft-os, hétvégi napokon 7500 Ft-os ösztöndíjban részesülnek, és szakmai felkészítésük oktatóvideókkal fog történni – írja a portál.

Az Országos Mentőszolgálat szűréséhez az orvos-, egészségtudományi hallgatók mellett olyan gépkocsivezető hallgatókra is szükség van, akik más szakokon tanulnak – tudható meg szintén Bódis József tájékoztatójából.

A Közép-magyarországi régióban a Semmelweis Egyetem mellett ezt a tevékenységet a Budapesti Műszaki Egyetem hallgatói végzik, Debrecenben, Pécsett és Szegeden pedig a tudományegyetemek más karainak bevonását kérik. A Miskolci Egyetem és a Széchenyi István Egyetem is részt vesz a további szűrésekben, ahol az egészségtudományi kar mellett a nem egészségügyi karok hallgatóit is bevonják.

A mostani döntés egyúttal azt jelenti, hogy míg eddig az orvosi és egészségtudományi területen tanuló hallgatók önkéntesen vehettek részt a koronavírus-tesztelésekben és a többi járványügyi feladatban, mostantól ez kötelező jelleget ölt.

Orbán Viktor múlt héten jelentette be a szigorító intézkedések mellett, hogy az oktatási és egészségügyi intézmények dolgozóit hetente célzottan tesztelni fogják (gyorstesztekkel).