Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyáltalán nem mindegy, hogy csapvizet vagy ásványvizet iszunk


Az ásványi anyagok minősége szempontjából az egyes ásványvizek és a vezetékes ivóvizek között jelentős különbség mutatkozik. Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és elektrolitpótlását egyaránt szolgálják, de nem mindegy, hogy a felnőttek és a gyermekek mekkora ásványianyag-tartalommal rendelkező vizet fogyasztanak.

A természetes ásványvíz emberi fogyasztásra szánt víz, melynek számos feltételnek kell megfelelnie: nem tartalmazhat olyan mennyiségben mikroorganizmust, parazitát, kémiai- vagy fizikai anyagot, ami az egészségre veszélyt jelenthet.

Magyarországon közel száz kút és forrás szolgáltat elismert, természetes ásványvizet, közülük 45-50 vizét palackozzák – írja az Egészségvonal.

Az ásványvizek fogyasztása a szervezet folyadék- és elektrolitpótlását egyaránt szolgálják, mivel olyan nyomelemeket tartalmaznak, amelyek a szervezet számára könnyen feldolgozhatók és beépíthetők: kalcium, kálium, magnézium, nátrium, valamint klór, vas, cink, foszfor, fluor, jód és szilícium is megtalálhatók benne. A víz ízét az oldott anyagok fajtája és mennyisége határozza meg.

Ezért nem mindegy, hogy csapvizet vagy ásványvizet iszunk

Az ásványi anyagok minősége szempontjából az egyes ásványvizek és a vezetékes ivóvizek között jelentős a különbség. Az ásványvíz összetételéről a címkén feltüntetett információ alapján lehet tájékozódni.

  • A vezetékes ivóvíz minőségéről az üzemeltetőtől, az illetékes népegészségügyi szervtől, illetve a települési önkormányzattól kérhető felvilágosítás.
  • A víz egészségre gyakorolt hatásáról kérelemre az illetékes népegészségügyi szerv (Nemzeti Népegészségügyi Központ) ad felvilágosítást.
  • Nagyon magas ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása esetén – például ivókúrák alkalmával – feltétlenül ajánlott a kezelőorvossal történő egyeztetés.

A csapvíz olcsóbb és nem szemetelünk vele

Az ásványvíz fogyasztása különösen a nyári meleg napokon előnyös a szervezet só- és vízháztartása szempontjából. Nagyobb mennyiségű, hosszabb ideig történő fogyasztásra azonban – a fentiek miatt – a vezetékes ivóvíz javasolt.

Az összetétel mellett érdemes megfontolni, hogy az ásványvízzel szemben a vezetékes ivóvíz költségigénye kisebb, valamint fogyasztásával nem keletkezik műanyag hulladék.

Azok számára, akik rendszeresen isznak ásványvizet, az alacsonyabb ásványianyag-tartalmú vizek fogyasztása javasolt. Nem tanácsos hosszú időn keresztül ugyanazt a fajta ásványvizet inni, tehát ajánlatos a váltogatásuk.

Gyermekek számára kizárólag alacsony ásványianyag-tartalmú víz (maximum 500-600 mg/l) fogyasztása javasolt.

Az 1000 mg/l ásványi anyagot tartalmazó vizek a fokozott ásványianyag- és folyadékvesztés gyors pótlására alkalmasak, ezért elsősorban a nyári hőségben, intenzív sportolás vagy fizikai munkavégzés közben előnyösek. A már megnyitott palack hűtés nélkül maximum 1-2 napig fogyasztható. A bontatlan palackokat száraz, hűvös helyen tanácsos tárolni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük