Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egy új törvényjavaslat szerint csak miniszteri hozzájárulással fogadhatnának örökbe az egyedülállók


Gyermeket csak házastársak fogadhatnának örökbe, az indoklás szerint azért, mert a” házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok”.

Törvénymódosítással tenné szinte lehetetlenné az egyedülállók örökbe fogadását a kormány új törvényjavaslata. Az Országgyűlés honlapjára kedd este került fel az egyes igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat, melynek előadója Varga Judit miniszter.

Ennek szövegében tűnik fel a Polgári Törvénykönyv módosítása, mely egész egyszerűen azt mondaná ki, hogy gyermeket – a rokonok és a szülő házastársa általi örökbefogadás kivételével – csak házastársak fogadhatnak örökbe.

A módosítás kitér arra is, hogy „kivételesen – törvényben meghatározott, különös méltánylást érdemlő esetben és kormányrendeletben meghatározott eljárás lefolytatásával – egyedülállók alkalmassága is megállapítható az örökbefogadásra.

A gyermekvédelmi törvény módosítása azt is részletezi, hogyan lehetne megkapni a különös méltányosságot:

a családpolitikáért felelős miniszter, azaz jelenleg Novák Katalin járulhat hozzá, hogy az egyedülálló alkalmasságát megállapítsa a gyámhatóság.

A törvénytervezet indoklásában a kormány azt írja, hogy a gyermek számára legmegfelelőbb, legnagyobb jogi és érzelmi biztonságot nyújtó gondoskodási forma, ha házastársak fogadják őket örökbe.

„A házasság preferálását társadalomtudományi kutatások, empirikus statisztikai tények támasztják alá, hiszen kimutatható, hogy a házasságok jóval tartósabbak, mint az élettársi kapcsolatok: utóbbiak közül öt éven belül minden harmadik bomlik fel, míg a házasságok közül csak kevesebb, mint 10%- uk. Márpedig a gyermek mindenek felett álló érdeke az, hogy ne instabil, kiszámíthatatlan viszonyok között, hanem valóban tartós szeretetközösségben nevelkedhessenek fel. A jogi szabályozás ehhez a természetes igényhez törekszik alkalmazkodni” – áll a javaslatban.

A kormány kedd este az Alaptörvény módosításáról is törvénytervezetet nyújtott be, órákkal veszélyhelyzeti törvény megszavazása után. A parlament honlapján elérhető tervezet két módosítást is tartalmaz a családfelfogást, gyermeknevelést illetően.

Egyfelől belekerülne az Alaptörvénybe, hogy “Magyarország védi a gyermekek születési nemének megfelelő önazonossághoz való jogát, és biztosítja a hazánk alkotmányos önazonosságán és keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést.” Illetve az, hogy “az anya nő, az apa férfi.”

/hvg.hu/