Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egy új, agresszív rovar észleltek hazánkban: hazánkban is megjelent az ázsiai lódarázs


A Magyar Természettudományi Múzeum a közösségi oldalán tudatta, hogy hivatalosan is észlelték hazánkban az ázsiai lódarazsat (latinul: Vespa velutina). A faj már jó ideje terjeszkedik Európában, a Múzeum szerint várható volt az itthoni megjelenése.

Az első példányokat Márta Tamás kimlei méhész fogadta be, két bizonyítópéldány máris bekerült az Országos Magyar Méhészeti Egyesület segítségével a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményébe, és a faj hazai megjelenésének tudományos folyóiratban való publikálása is folyamatban van.

Az intézmény a posztjában azt írja, hogy az ázsiai lódarazsat 2004-ben hurcolták Franciaországba, azóta pedig évről évre közlekedett Magyarország felé. Pánikra azonban nincs ok: a faj némileg kisebb (2,5–3 cm), mint a nálunk élő európai lódarázs (Vespa crabro), és nem agresszívabb az őshonos darázsfajoknál. A hazai faunában való jelenléte nem fog lényegi különbséget okozni.

„Sajnos azonban az ázsiai lódarázs előszeretettel vadászik a háziméhekre, így szükségtelen félelemkeltés helyett szorítsunk inkább a hazai méhészeknek, hogy a faj megjelenése minél kevesebb kárt okozzon nekik és a beporzó rovaroknak”

– áll a bejegyzésben. A magyar méhészeknek nem ez az első nehézség, amivel szembe kell nézniük: idén a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt eleve megcsappant a hazai méhállomány, a körülmények miatt pedig a virágok beporzása is gondokat okozott.

A poszt azt is megemlíti, hogy az ázsiai lódarazsat nem szabad összekeverni az óriási lódarázzsal, az ugyanis sosem telepedett meg Európában.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük