Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egy professzor elmagyarázza, mitől lesz súlyos vagy éppen tünetmentes a koronavírus-betegség


A koronavírus okozta betegség súlyossága sok mindentől függ, de virológusok kutatásai szerint az is szerepet játszik ebben, mekkora dózisú kórokozóval kapja el valaki a fertőzést. A maszkviseléssel csökkenthető a szervezetbe jutó vírus mennyisége, ezáltal nagyobb eséllyel vészelhetjük át a fertőzést tünetmentesen – idézi a CNN Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzorát.

A címlapkép forrása: Getty Images.

Merkely Béla még szeptemberben írt a semmelweis.hu-n erről a hipotézisről:

Lehetséges, hogy a maszkhasználat nemcsak az új fertőzések arányát csökkenti, hanem segít mérsékelni a betegség súlyosságát, és biztosíthatja, hogy az újonnan megjelenő megbetegedések nagyobb arányban legyenek tünetmentesek. Feltételezések szerint ez utóbbi annak köszönhető, hogy a maszk csökkenti a bejutó vírusrészecskék számát

Ez a hipotézis összhangban áll azzal a régóta fennálló elmélettel, miszerint a betegség súlyossága arányos a bejutott vírusszámmal. A témában a CNN-nek nyilatkozó virológus szerint a koronavírus más vírusokhoz (például az influenzához) hasonlóan úgy működik, hogy egy bizonyos számú kórokozó (patogén) szervezetbe jutása okoz csak megbetegedést.  Erin Bromage, a Massachusettsi Egyetem professzora a következő példákkal magyarázza a jelenséget:

„Ha egy élőlény megfelelően alacsony mennyiségű vírussal fertőződik meg, képes a vírust teljesen elszigetelni, ki sem alakul benne a betegség. Ha egy bizonyos „mágikus” mennyiségű kórokozót kap, kialakul a betegség, a szervezet a fertőzés után már megvédi magát a kórokozótól. Viszont ha a vírusdózis nagyon magas, az súlyosabb tüneteket okozhat. Emiatt a kórokozók mennyisége nagyon fontos.”

Ennek nem az az oka, hogy egy bizonyos mennyiségű kórokozóra van szükség ahhoz, hogy egy sejt megfertőződjön, és láncreakciót indítson el, a mennyiség csak ennek esélyét növeli. Egy jó hasonlat erre, hogy egyetlen spermium is elegendő lenne ahhoz, hogy egy petesejt megtermékenyüljön, mégis spermiumok millióit indítják útra a férfiak, hogy egyetlen spermium végül célba érjen.

A fertőzés súlyosságát nem csak az egyszeri patogénmennyiség, hanem egyes elméletek szerint a víruskitettség időtartama is befolyásolja. Egy bizonyos időn keresztüli fertőzési kitettség esetén a kórokozók összessége számíthat, ezért fontos, hogy valaki csak elment mellettünk az utcán, vagy sokáig egy légtérben tartózkodunk egy koronavírusossal.

Természetesen nem csak a vírusmennyiség az egyetlen tényező, nagyon sok múlik azon is, a fertőzésnek kitett személy milyen egészségi állapotban van. Minden személynek más és más mennyiségű vírusra van szüksége ahhoz, hogy megbetegedjen. Akit sok stressz ér, keveset alszik, az immunrendszere gyenge, hamarabb elkapja a fertőzést.

Amikor fiatalabb elhunytakról szólnak a hírek, figyelembe kell vennünk, hogy a vírus esetében esélyekről, valószínűségekről beszélhetünk, lehet, hogy egy viszonylag egészséges, életerős embernek okoz súlyos tüneteket vírus.

A kutatók a maszkviselés fontosságára is felhívják a figyelmet, a maszkok ugyanis bár általában nem nyújtanak 100 százalékos védelmet, kiszűrik a vírusrészecskék egy jelentős részét, így a szervezetbe jutó patogének száma alacsony marad. Egyes zárt közösségekben, például hajókon, üzemekben, ahol mindenkinek kötelező volt maszkot hordani, a tünetmentes esetek az összes eset 80 százalékát tették ki, ami kétszer magasabb arány, mint amit például az amerikai járványügy becsül (40 százalékot).