Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Vezér cikkek

Egy nap alatt több mint tízezren jöttek át Ukrajnából


Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta tíz menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált – közölték vasárnap reggel az MTI-vel.

Fotó: Szabó Bernadett / Reuters

Mint írják, a Magyarország területére belépők meghatározó többsége határon túli magyar állampolgár volt, vagy rendelkezett a jogszerű magyarországi tartózkodás feltételeivel, így nem volt indoka elismerés iránti kérelmük benyújtásának.

A menedékeskénti elismerés iránti kérelem benyújtására személyesen van lehetőség a kialakított gyűjtőpontok bármelyikén a nap 24 órájában, vagy az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság bármely ügyfélszolgálati irodáján ügyfélfogadási időben. A kérelmezőket regisztrációjukat követően lebiztosított szálláshelyen helyezik el, ahol teljes körű ellátásukról gondoskodnak – írják.

A rendőrség hivatalos oldalán vasárnap este arról adott hírt, hogy február 26-án éjféltől aznap este fél 7-ig 10 872 ember lépett Magyarországra, míg Ukrajnába 2149 fő tartott. Arról is tegnap adtak hírt, hogy a rendőrség teljes kapacitással üzemelteti mind az öt ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyet, és biztosítja az Ukrajnából Magyarországra érkezők folyamatos belépését. Közben arról is közleményt adtak ki, hogy tolmácsokat várnak az ukrán-orosz háborús helyzet elől nagy számban Magyarországra menekülő ukrán állampolgárok ügyeinek intézéséhez.

(Borítókép: Menekültek érkeznek Magyarországra Ukrajnából 2022. február 26-án Beregsurányban. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)