Közzétette - Kategória - Egyéb

Egy lépésre Magyarországtól a majomhimlő? Ausztriában is feltűnhetett a vírus – Belgiumban jön a kötelező majomhimlő-karantént


A világon elsőként Belgium vezetett be kötelező karantént a majomhimlő-fertőzések miatt, amelyek az elmúlt napokban számos országban megjelentek.

Fotó: Getty Images

Daily Mail szerint a belga hatóságok 21 napos karantént rendeltek el azoknál, akiknél beazonosították a betegséget. Az egészségügyi hatóság eddig három esetet regisztrált az országban. Az első esetet pénteken jegyezték fel, de mindhárom fertőzés egy antwerpeni fesztiválhoz kapcsolható.

Világszerte immár 14 ország erősítette meg a vírusos betegség feltűnését. A WHO pénteki közölése szerint 50 fölé kúszott a gyanús esetet száma. Az egészségügyi világszervezet is arra figyelmeztetett, hogy valószínűleg hamarosan további eseteket is jelentenek majd. Eddig kilenc európai országban, valamint az Egyesült Államokban, Kanadában és Ausztráliában találtak fertőzötteket. A majomhimlő korábban főként Közép- és Nyugat-Afrika távoli részein fordult elő.

A Daily Mail szerint az orvosok az Egyesült Királyságban is „jelentős növekedésére” számítanak az esetek számában.

Majomhimlő gyanúja miatt szállítottak kórházba egy embert Ausztriában – jelentette vasárnap az ORF osztrák közszolgálati televízió. A tájékoztatás szerint a 35 éves bécsi férfit éjszaka vitték kórházba, miután enyhe lázat mutattak ki nála, az arcán pedig kiütések keletkeztek. Várhatóan még a nap folyamán kiderül a tesztekből, hogy a férfi majomhimlővel fertőződött-e meg – tették hozzá. Az elmúlt napokban Európa több országában – köztük Belgiumban, Svájcban, Spanyolországban és Hollandiában – vettek nyilvántartásba majomhimlővel fertőzött embereket.