Közzétette - Kategória - Mátészalka, Regionális hírek, Szatmár - Szabolcs - Rétköz térség hírei, Szatmár hírei

Egy koronavírus fertőzött személy Mátészalkán – polgármesteri tájékoztató

Illusztráció Fotó: Anthony Kwan / Getty Images Hungary

Egy aktív koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Mátészalkán, melyről Hanusi Péter a város polgármestere tájékoztatta a lakosságot. Íme a közlemény:

Legutóbb 11 nappal korábban jelentkeztem a koronavírus helyzet áttekintésével kapcsolatban. Akkor három aktív új koronavírus fertőzöttről adtam információt Önöknek, most örömmel jelzem, hogy ma már csak egy fertőzött személy van, aktív koronavírusos betegként Mátészalkán. Ketten tehát teljes körűen meggyógyultak. Az egy aktív fertőzött tünetmentes, és – bár időközben negatív leletet is produkált – szervezetében még kimutatható a vírus jelenléte. Ő a járványügyi intézkedések alól való felszabadító teszt eredményére vár.
Jelenleg 8 személy van járványügyi eljárás hatálya alatt, ebből 6 fő külföldi tartózkodás után tért haza, 2 fő egészségügyi megfigyelés alatt áll, ők gólyatáborban találkoztak utólag pozitív visszaigazolt személlyel.
A mátészalkai egészségügyi intézményből kiindult kontaktvizsgálatok, amik több 100 embert érintettek, illetve az elvégzett PCR tesztek sem mutattak további fertőzést.
Az általunk ismert és kedvelt, nem mátészalkai egy fő egészségügyi dolgozó továbbra is kórházi kezelésre szorul, viszont állapota stabil. A vele összefüggésben végzett egészségügyi szakdolgozók kontaktkutatása is negatív eredményt hozott, így a hét elejétől ők visszaálltak dolgozni.
Szeretném megköszönni a szülőknek, pedagógusoknak és a gyermekeknek is, hogy sikeresen túlvagyunk a tanév/nevelési év kezdetén. Fennakadás nélkül zajlik az óvodákban és a bölcsődében a beszoktatás, és köszönöm mindenkinek, hogy az adott intézmény járványügyi intézkedések körében hozott döntéseit, az irányadó szabályokat betartja. Kérem, ezt ezután is tegyük meg.
Az elmúlt időszakban két operatív munkacsoport értekezletet is összehívtam, ahol a szakemberek kicserélték egymással javaslataikat, gondolataikat. Jelenleg nincs ugyan kihirdetett veszélyhelyzet, de fontosnak tartjuk ezt a fórumot fenntartani a mátészalkaiak védelme érdekében. Több bejelentés érkezett a maszkviselés szabályainak betartása miatt, így többek között megtettük azt az intézkedést, hogy 4 fős csoportok ellenőrizték és fogják ellenőrizni preventív jelleggel a maszkviselést.
Kérem, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak továbbra is! Kérem, hogy energiáinkat ne a pánikkeltésre pazaroljuk, és vizsgáljuk meg, hogy mi magunk hogyan tudunk a személyes viselkedésünkkel hozzájárulni a szabályok betartásához.
Kérésemre minden önkormányzati intézményben (pl. Szatmári Múzeum, Polgármesteri Hivatal, Szentpétery Zsigmond Kulturális Központ és Színház) kötelező a maszk viselése.
Ezek azok a szabályok, amelyeket mindannyiónk érdekében be kell tartani.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket, vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!