Közzétette - Kategória - Tech hírek: PC - Mobil tippek-trükkök érdekességek

Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról


Sokszor olyan alkalmazások kerülnek fel az appboltokba, melyek célja, hogy bevételt termeljenek készítőjüknek. Ezt azonban nem mindig tisztességes módon teszik, a terjesztésük pedig kimondottan aggályos is lehet. Kiberszakértők most rá is bukkantak néhány ilyen szoftverre – egy gyermek segítségével.

Egy kislány jelzése után kezdtek nyomozásba az Avast szakemberei, akik több olyan alkalmazást – iPhone-os és androidos appokat egyaránt – azonosítottak, melyek kéretlen reklámokkal szőnyegbombázták azok telefonjait, akik bedőltek és letöltötték őket.

Az Ars Technica szerint a problémás appokat egy TikTok-videó buktatta le: erre figyelt fel a cseh leányzó, aki a gyanús ügy miatt rögtön jelzett a Be Safe Online nevű helyi kiberbiztonsági projekt felületén. (A kezdeményezés célja, hogy a gyermekek az online térben is biztonságban legyenek.) A csehek ezután felvették a kapcsolatot az Avast kiberszakértőivel, akik összesen 11 problémás alkalmazást találtak. Nem ismeretlen apróságokról van szó,

a kártékony alkalmazásokat összesen 2,4 millió alkalommal töltötték le a felhasználók.

A programokban közös volt, hogy nem rendelkeztek igazi funkciókkal, a telepítésük után azonnal eltűnt az ikonjuk, hogy a felhasználó ne akarja olyan könnyen letörölni őket, és később már ötlete se legyen, honnan jöhet az a sok reklám.

A szakértők szerint az alkalmazások népszerű kategóriájú appoknak, jellemzően képszerkesztőknek, háttérkép tallózóknak, illetve zeneletöltőnek álcázták magukat – vagyis tipikusan olyannak, amelyet jó eséllyel mindenki letöltene. A szakértők arra is felfigyeltek, hogy az appokat többnyire a TikTokon és az Instagramon népszerűsítették: sok tíz-, illetve százezer követőjű influenszerek hirdették őket.

A veszélyes appok közül néhány már eltűnt a Google rendszeréből, az Apple boltjában viszont még mindig ott vannak. Ezek azok:

  • ThemeZone – Shawky App Free – Shock My Friends
  • Tap Roulette ++Shock my Friend
  • Ulimate Music Downloader – Free Download Music
  • Shock My Friends – Satuna
  • 666 Time
  • ThemeZone – Live Wallpapers
  • shock my friend tap roulette v

Az első három androidos, a többi iOS-re írt szoftver.

/hvg.hu/