Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Egy év börtönt is kaphat, aki koronavírus-betegként nemet mond a kórházi ellátásra

Egyes országokban egyre komolyabb szankciókat terveznek bevezetni a kormányok a szabályszegők miatt, akik veszélyeztetik a védekezést.

Tokióban hamarosan még nagyobb szigorral csaphatnak le ezekre az emberekre, akik nemcsak komoly pénzbírságot, hanem börtönbüntetést is kaphatnak. Az RT a cikkében arról ír, hogy a japánok nagyobb pénzbírságot és börtönbüntetést fontolgatnak azok számára, akik fertőzöttként nem hajlandóak kórházba menni, és megtagadják az együttműködést a hatóságokkal.

Japán pénteken nyújtotta be ezeket az új büntetési tételeket az Egészségügyi, a Munkaügyi és Jóléti Minisztériummal folytatott megbeszélés részeként. Az új korlátozások a fertőző betegségeket érintő törvények módosító csomagjaként érkeznének, amiket várhatóan a következő héten mutatnak be a parlament előtt.

Az új szabályok szerint azon koronavírus-betegek, akik megtagadják a kórházi ellátást, akár egymillió jen büntetést is kaphatnak, ami körülbelül 2.7 millió forintnak felel meg. Rosszabb esetben a törvénnyel szembemenő szabályszegőt akár év évre szóló börtönbüntetést is sújthatják.

Azokat is büntetnék, akik nem hajlandóak együttműködni az egészségügyi hatóságokkal a fertőzött személy kapcsolatainak felkutatásában. Őket 500 000 jenre büntethetik, vagy hat hónapos börtönbüntetésben részesülnek.

Kína öt nap alatt épített kórházat a koronavírusszámok megugrása miatt

A javasolt intézkedéseket az ülésen megjelent egészségügyi szakértők javarészt jóváhagyták, de voltak akik a kétségeiket fejezték ki a büntetések hatékonyságával kapcsolatban. Egyesek szerint újabb teher nehezedne az egészségügyi dolgozókra, mintsem segítené őket ezek az intézkedések, mivel papírmunkával járna annak eldöntése, hogy kit kellene megbüntetni az adott helyzetben.

A 126 milliós nemzet valamivel több mint 300 000 beteget-regisztrált a járvány kezdete óta, és január eleje óta felgyorsultak az események, ismét sok az új fertőzés. Ez napi szinten már a 7 000 új betegeket is meghaladta. Eddig legkevesebb négyezer japán halt meg a koronavírus miatt, annak következményeként.

/liner.hu/