Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a majomhimlő miatt


A koronavírus-járvány kitörése óta először globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő terjedése miatt az Egészségügyi Világszervezet.

A majomhimlő globális terjedése miatt vészhelyzetet hirdetett az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) – írja a hvg.hu. 2009 óta ez a hetedik ilyen vészhelyzet – írja a klubradio a Guardian nyomán– hozzátéve, az utolsót az új koronavírus okozta Covid-19 járvány miatt hirdették ki két és fél évvel ezelőtt.

Az elmúlt hónapokban a majomhimlő elsősorban európai országokban terjed, de feljegyeztek eseteket az Egyesült Államokban, Kanadában, Ausztráliában, Nigériában, Izraelben, Brazíliában és Mexikóban is. Világszerte 75 országban több mint 16 ezer megbetegedést regisztráltak.

A betegség jelen van Magyarországon is, a legfrissebb – két napja közölt – adatok szerint 33 az igazolt fertőzöttek száma.

A betegség általános tünetekkel – láz, hidegrázás, izomfájdalom, hátfájdalom, fejfájás, fáradtság -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik, majd 1-3 nappal e tünetek után bőrkiütések jelennek meg. A kiütések sok esetben először az arcon, majd a tenyéren és a talpon fordulnak elő, de megjelenhetnek a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is.