Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Egekbe szökhet a könyv ára is: akár luxuscikknek is számíthatnak hamarosan a könyvek


Akár luxuscikknek is számíthatnak hamarosan a könyvek, ugyanis lassan az egekbe szökik az olvasnivaló ára. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke szerint a drágulást elsősorban a papír ára, a logisztikai és szállítási valamint a nyomdai költségek emelkedése okozza. Ősztől még nagyobb könyváremelés jöhet. Az ATV Híradó riportja.

A Horthy-korszak egyik legünnepeltebb, írójának Herczeg Ferencnek a könyvét még kemény kötéssel fogták össze, ma viszont már egyre drágábbnak számít a piacon ez a fajta borítás. A pandémia kezdeti megtorpanása után, a könyvpiac tavaly kifejezetten jó évet zárt, körülbelül 18-20 százalékos forgalomnövekedés jelentkezett. A kiadások azonban a COVID óta folyamatosan nőnek az iparágban, amihez az is hozzátett, hogy az orosz és ukrán fa lényegében kiesett a papírgyárak piacáról és egy jelentős finn papírgyár sztrájkokkal küzd.

Nyáry Krisztián író, a Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója úgy fogalmazott: „Mindez együtt oda vezetett, hogy csak a tavalyi évben 5 nagyobb papírár emelkedés volt a piacon, amit természetesen a nyomdák érvényesítettek a könyvkiadó felé is, és idén nemhogy csökkent volna ennek az emelkedése, hanem tovább nőtt.”

A papír mellett a festék alapanyaga is folyamatosan drágul, a helyzetet pedig tovább súlyosbítják a logisztikai problémák és a szállítási kihívások. Dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke azt mondta: „Próbálnak a kiadók mindenfélével ügyeskedni, hogy ezt hogy oldják meg, de végül is ezt áremelés nélkül nem lehet.”

Az elmúlt hónapokban a könyvek ára 20-30 százalékkal emelkedett, és egyelőre nem látszik a folyamat vége. Az MKKE elnöke szerint

„olyannyira súlyos a helyzet, hogy az ára az utolsó pillanatba kerül rá a nyomdai PDF-re, mert azt a nyomdai árajánlatot amit eddig 30 napig mindig fenntartottak ez csökkent.”

Nyáry Krisztián úgy látja, a vásárlók lélektani határa könyvenként korábban 5000 forint volt, ez az összeg mára 6000 forint felé tolódott, sőt szerinte ősszel további emelés várható. Azon az állásponton van, hogy „inkább szeptembertől fog előfordulni, hogy látványosan megdrágulnak bizonyos típusú könyvek.”

A gazdasági elemző szerint az infláció miatt az emberek kénytelenek meghúzni a nadrágszíjat, és sokan éppen a kulturális kiadásoknál kezdik a takarékoskodást. Hornyák József hangsúlyozta, „több nyugat európai országban azért már láthatjuk, hogy a kereslet az elkezdett csökkenni, vagyis óvatosabban költenek az emberek, hiszen látják ott is a magas inflációt, viszont a bérük nem nő olyan gyors mértékbe.”

A kiadó szerint a drágulásra az e-könyv sem megoldás, mivel Magyarországon csupán 2-3 százalék olvas elektronikusan könyveket.