Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Eddig 606 embercsempészt engedtek szabadon a magyar hatóságok a magyar börtönökből


Kedden kora délutánig 606 külföldi embercsempész távozhatott összesen 26 büntetés-végrehajtási intézetből, miután a kormány kiterjesztette a „reintegrációs őrizetet”, közölte a 24.hu megkeresésére a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága kommunikációs főosztálya.

Képünk illusztráció (Photo by ROBERT JAEGER / APA / AFP) / Austria OUT

Tájékoztatásuk szerint az összes fogvatartott embercsempész, azaz 2636 ember esetében vizsgálták a reintegrációs őrizetre bocsájtás lehetőségét. A vonatkozó kormányrendelet értelmében az elítélt és Magyarországról jogerősen kiutasított embercsempészeknek 72 órán belül el kell hagyniuk az ország területét, ám ez nem a büntetés eltörlését jelenti.

„A jelenleg rendelkezésünkre álló adatok szerint közülük 808 fő az a külföldi állampolgárságú, jogerősen elítélt, kiutasított fogvatartott, akik kizárólag embercsempészést követtek el – más kapcsolódó bűncselekmény nélkül –, azaz ennyien felelnek meg a jogszabály által meghatározott feltéteknek” – írták. Ez azt jelenti, hogy hamarosan várhatóan további 202 embercsempész szabadulhat még a rácsok mögül – olvasható a cikkben.

A BvOP felhívta rá a figyelmet, hogy a rendőrséggel és az Országos Idegenrendészeti Főigazgatósággal folyamatos szakmai egyeztetéseket folytatnak az embercsempész fogvatartottak reintegrációs őrizetbe helyezéséről.

„Ha a rendőrség azt észleli, hogy az elítélt a meghatározott kötelezettségét megszegve a reintegrációs őrizet kezdetének megállapítását követő 72 órán belül Magyarország területét nem hagyta el, vagy a magatartási szabályt megszegve a reintegrációs őrizet időtartama alatt Magyarország területére visszatért, úgy az elítéltet elfogja, és az elfogás helyéhez legközelebb eső büntetés-végrehajtási intézetbe állítja elő. Ebben az esetben a reintegrációs őrizet megszűnik, és az elítéltnek a hátralévő szabadságvesztését is le kell töltenie, sőt, ilyenkor az érintett feltételes szabadságra sem bocsájtható már” – közölték.

 A 24.hu kérdésére azt is közölték, a fogvatartottak között kialakult felzúdulásról szóló állítólagos értesülés szerintük álhír.

Mint ismert, a külföldi embercsempészek szabadon engedése miatt Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter hétfőn berendelte a magyar nagykövetet. Szijjártó Péter külügyminiszter erre úgy reagált, „én úgy fogom fel, hogy mi külföldi bűnözőket utasítunk ki az országból és jobb is, hogyha elhagyják az országot, és jobb is lenne, hogyha többet nem is jönnének mifelénk, és nem is gondolnának arra, hogy mifelénk jöjjenek”. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint „Magyarországnak azért kellett meghoznia ezt a döntést az embercsempészekkel kapcsolatban, mert Brüsszel nem járul hozzá a határvédelem költségeihez, viszont megbünteti hazánkat, ha túlzsúfoltak a börtönök.”


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük