Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ebtulajdonosok figyelem! Ha fontos számunkra kedvencünk, ez jó tudni: ezek a kutyasamponok buktak meg a Nébih tesztjén


Kilenc márka egy-egy termékét vizsgálták négy szempont alapján egy kutyasampon-teszt során. Csupán egy olyan fürdetőszert találtak, amely nem tartalmazott allergéneket, és a pH értéke is a kutyáknak javasolt tartományba esett.

Fotó: Shutterstock

Fontos, hogy jól megválasztott kutyasamponnal végezzük kedvencünk fürdetését, ne a sajátunkkal. A kutyák bőrének pH értéke ugyanis eltér az emberétől. Ám a kutyasamponnak hirdetett termékek közül sem mindegyik pH értéke felel meg a kutyák számára ideálisnak. Többek között ez derült ki egy minap készített terméktesztből.

Négy szempont alapján vizsgálták a kutyasamponokat

A tesztek során kilenc márka – Alavis, Animology, Douxo, Kay, Menforsan, Super Beno, Tommi, Trixie, Wilda – egy-egy termékét vizsgálta a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben, majd négy szempont szerint értékelte a termékeket.

Értékelték az allergén illatanyagok és tartósítószerek jelenlétét, pH értéket mértek, illetve a vásárlók megfelelő tájékoztatását is szemügyre vették a címkén lévő információk vagy azok hiánya alapján.

Az allergén összetevőket az emberekre gyakorolt lehetséges kockázatok szempontjából értékelték a szakértők. Idevágó tudományos vizsgálatok hiányában ugyanis nem ismert, hogy a kutyák allergiásak lehetnek-e ugyanazokra az illatanyagokra és tartósítószerekre, mint az emberek. Így már csak emiatt is érdemes lenne ezektől mentes termékeket használni.

Nem kell illatosnak lennie egy kutyának

Főleg, hogy alapvetően megkérdőjelezhető például az illatanyagok kutyasamponokban való használata. Akármennyire is csábító az, hogy a kutyánk számunkra kellemes illatfelhőbe burkolózzon, a kutyasamponok célja egyszerűen „csak” az, hogy a szennyeződés és a nem kívánt szagok eltűnjenek az ebről. Ehhez azonban nem szükségesek illatanyagok, csak felületaktív anyagok.

A teszteredmények szerint több tesztelt termék is tartalmazott bőséggel allergéneket. A kutyák bőre vékonyabb, mint az emberé, így a nem megfelelő pH értékű termék kiszáríthatja, vagy hozzájárulhat annak fokozott érzékenységéhez.

Az ember és a kutya bőrének pH-ja eltér. Míg az emberé 5,5 savas kémhatású, addig a kutya bőrének pH-ja 7,5, közel semleges. Emiatt helytelen embereknek szánt sampont használni kutyánk fürdetéséhez.

A kutyasampon ideális pH-értéke 7 és 8 között van, azonban a csomagoláson a gyártók nem tüntetik fel a kutyasamponok pH értékét. A terméktesztelők viszont végeztek erre vonatkozó méréseket. Az eredményekből kiderült, hogy több kutyasamponnál is gondot okoz a pH-érték ideálistól való erőteljes eltérése.

A kutyasamponhoz mellékelt információknak egyértelműen tájékoztatniuk kell a fogyasztót nemcsak a termék összetételéről, hanem a felhasználás módjáról is. Ezért pontozták azt is, hogy megfelelő vagy hiányos-e a kutyasamponok címkéje. Ugyan ezt rendelet írja elő, a teszteredmények azt mutatják, mégsem követi még minden gyártó az erre vonatkozó előírásokat, és hiányos tájékoztatást nyújt a fogyasztóknak.

A tapasztalatok szerint a tesztelt termékek mindegyike esetében valamiféle kompromisszumot kell kötnünk.

Csupán egy olyan kutyasampont találtak, amely nem tartalmazott allergéneket, és a pH értéke is a kutyáknak javasolt tartományba esett. Más kérdés, hogy sajnos a fogyasztókra vonatkozó tájékoztatási kötelezettségeinek nem tesz eleget a termék gyártója.

Mindenesetre maga a termék kutya- és emberbarát.

Egy másik termék, a Douxo S3 Calm sampon, szintén nem tartalmazott allergéneket, viszont 5,36-os pH értékével nem mondható kutyabőrbarát terméknek. A többi tesztelt termék inkább több, mint kevesebb kívánnivalót hagyott maga után. A különböző termékekben talált allergének pontos listája minden egyéb mérési eredménnyel együtt megtalálható a termékek adatlapján. A tesztelt termékek átlagára 1900 és 6200 Ft között mozgott a teszt publikálásakor, ez 100 ml-re vetítve 475 Ft-tól 1320 Ft-ig terjed.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük