Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Ebola-rokon vírust találtak magyarországi denevérekben, akár világjárványt is okozhat


Az úgynevezett Lloviu-vírust azonosították magyarországi denevérekben, a kórokozó laboratóriumi körülmények között képes embert is fertőzni. Járványtól semmi esetre sem kell tartanunk, a felfedezés egyelőre nem több tudományos eredménynél, az Ebola- vagy Marburg-vírushoz hasonló megbetegedést nem képes okozni – számolt be a 24.hu.

Hétévnyi munka után egy magyar kutatócsoport, amely a Lloviu nevű filovírust, az ebola távoli, „európai” rokonát azonosította Magyarországon egy emberkerülő denevérfaj elzártan élő populációjában.

A VÍRUST AZONOSÍTOTTÁK OLASZORSZÁGBAN IS, RÁADÁSUL VALÓSZÍNŰLEG MINDEN OLYAN ORSZÁGBAN JELEN VAN, AHOL A HOSSZÚSZÁRNYÚ DENEVÉR, AZONBAN JÁRVÁNYTÓL JELEN TUDÁSUNK ALAPJÁN NEM KELL TARTANI.

Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szentágothai János Kutatóközpontjának vezető kutatója, a Lloviu-vírust azonosító csapat vezetője elmondta, hogy ma már ismert, hogy filovírusok hihetetlen változatosságban vannak jelen világszerte denevérektől a tengeri és édesvízi halakig számos állatban, de emberi megbetegedésről az Ebola-vírusokon és a Marburg-vírusokon kívül jelen tudásunk szerint nem beszélhetünk.

Ha a kutatók a terepről „begyűjtenek” bármilyen kórokozót, laboratóriumban sikerrel izolálják, az jelentős tudományos eredmény: így tudják ezerféle szempontból vizsgálni, végső soron az ellene való felkészülést készítik elő. Ha ilyenkor – mint a jelenlegi esetben – kiderül, hogy a kórokozó emberi sejteket is fertőz, a kutatás természetesen magasabb fokozatba kapcsol.

A szakemberek jelenleg ezekre a kérdésekre keresik a választ:

  • Okozhat-e megbetegedést?
  • Vajon milyen vírusmennyiségre van szükség az emberi fertőzéshez?
  • Képes lesz emberről emberre terjedni?
  • Hogyan és milyen mennyiségben üríti a fertőzött denevér a kórokozót?

Amerikai kutatókkal együttműködve többek között azt is kimutatták, hogy az Ebola- vagy Marburg-vírushoz hasonló megbetegedést nem képes okozni a vírus. Ezt a kimutatást a Plos Pathogens szakmai lapban publikálták.

A koronavírus-járvány kellős közepén mindenkinek „ijesztő” újabb kórokozók jelenlétével szembesülni, Kemenesi Gábor viszont megtörtént esetet hoz példaként arra, mi történik, ha félelmünkben ész nélküli pusztításba kezdünk:

Az ugandai Kitaka-bányába amerikai kutatók érkeztek a helyi denevérpopuláció tanulmányozására, a Marburg-vírust akarták vizsgálni. Amikor a bányászok és a helyiek ezt megtudták, a vírus szó hallatán úrrá lett rajtuk a pánik, amire a helyi emberek válasza a denevérek elpusztítása volt. Néhányezer fiatal egyed azonban túlélte a kivezetők elzárását, a vírus pedig nemcsak megmaradt bennük, de meg is erősödött a jelenléte az állományban. A bányát korábban hosszú ideig közösen használták az emberek, azonban a brutális pusztítás után nem sokkal a helyiek körében kitört a járvány – ismertette a történetet a 24.hu-nak Kemenesi.