Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák, Egyéb

Durván 130 ezer munkavállaló kap bértámogatást az államtól: így kalkulálhatnak


Nem csitul a járvány, Orbán Viktor hétfőn bejelentette, hogy szerdától még szigorúbb intézkedések lépnek életbe a koronavírus-járvány második hullámának tompítása érdekében.

Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A kormány szerint a maszkviselés önmagában már nem elégséges a védekezésre. A szigorítások mellett számos könnyítést is bejelentett a kormányfő, például bizonyos vállalkozásoknak 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének 50 százalékát megtéríti. A pénzcentrum kiszámolta, hány embert érint az intézkedés.

A számos intézkedés között bejelentette a miniszterelnök, hogy az éttermeknek, szabadidős létesítményeknek a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének 50 százalékát megtéríti. Ennek feltétele, hogy a munkavállalót ne bocsássák el, azok megkapják a fizetésüket.

A KSH kereseti és bérstatisztikájából képet kaphatunk, nagyjából hányan dolgoznak az egyes a bejelentés által érintett nemzetgazdasági ágakban. A  legfrissebb, október 30-án megjelent adatok az augusztusi hónapot dolgozzák fel, e szerint 3 077 433-an dolgoztak Magyarországon közülük szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás iparágban 100 ezren (100 511), művészet, szórakoztatás, szabadidő iparágban 42,2 ezren – ennek a kétharmada durván 28 ezer fő.

Az éttermi és szállodai dolgozók nettó átlagkeresete a legutóbbi adatok szerint 167 300 forint, ha ennek a felét állja az állam, az 83 650 forint (összesen 8,3 milliárd forintos kiadás). Ellenben a szórakozás, szabadidő területén dolgozók 251 500 forint, az 50 százaléka 125 750 forint (összesen durván 3,5 milliárd forint). A támogatás feltéve az, ha folyamatosan alkalmazásban maradnak.

Adók és járulékok 2020-ban

Munkáltatók által fizetendő:

  • Szociális hozzájárulási adó: 15,5%
  • Szakképzési hozzájárulás: 1,5%

A munkavállaló bérére pedig ezek az adók rakódnak: (ezek a bruttó bérből kerülnek levonásra)

  • személyi jövedelemadó: 15%
  • társadalombiztosítási járulék: 18,5%

/www.penzcentrum.hu/