Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Durva változtatásokat jöhet a Munka Törvénykönyvében: Végkielégítés nélkül kirúghatják a beteg dolgozókat


A szakszervezet tiltakozik, szerintük az egyik nemcsak döbbenetesen felháborító, hanem embertelen eljárás is, a másik pedig a munkavállalói jogok korlátozását jelenti. Módosítják a Munka Törvénykönyvét, és ebben van néhány “elrejtett csapda” – írja a Piac és Profit.

Az egyik arról szól, hogy a munkáltató felhatalmazást kap arra, hogy bizonyos esetekben megtagadja a fizetett szabadság kiadását a munkavállaló által kért időpontban. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint ez azt jelenti, hogy a kormány megfosztja a munkavállalókat az eddig 7 napban meghatározott szabadság önálló, szabad felhasználási jogától. Ez súlyosan aggályos változtatás – mondja az MASZSZ elnöke, Zlati Róbert. Szerinte nemcsak a munkavállalói jogok korlátozását jelenti, hanem munkáltatói visszaélésre is lehetőséget ad. Ezért a szervezet felszólítja a kormányt, hogy ne a munkavállalók kárára módosítsa a törvényt.

Egy másik, hasonlóan aggályos tervezet pedig lehetőséget ad a munkáltatónak arra, hogy ráutaló magatartással – kényszerhelyzettel – felmondásra bírja azokat a munkavállalókat, akik megváltozott egészségi állapotuk miatt nem tudják tovább ellátni a korábbi munkakörüket. A szakszervezeti elnök szerint ez nemcsak döbbenetesen felháborító, hanem embertelen eljárás is. Jelenleg ugyanis azoknak az embereknek, akik a koruk vagy egészségi állapotuk miatt nem tudják tovább ellátni korábbi munkájukat, cégen belül könnyebb vagy egyszerűen csak más feladatot és munkakört ajánl fel a munkáltató. Ha ezt nem tudják megoldani, akkor tisztes végkielégítéssel felmondhatnak a dolgozónak. Ez szűnne most meg, de ez diszkriminatív jellegű és nincs összhangban a munkáltató foglalkoztatási és bérfizetési kötelezettségével sem.

A szakszervezet mindezek miatt tiltakozik, és kéri, hogy a kormány vegye figyelembe a tervezett Mt. módosításra korábban küldött szakszervezeti észrevételeket, javaslatokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük