Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Durva feltételt szabott Putyin a gázszállításoknál, Magyarország is érintett


Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán kijelentette, hogy Oroszország elkezdi rubelben eladni a gázt a „barátságtalan országoknak”, miután a külföldi országok által Oroszország vagyonának befagyasztása megrongálta Moszkva bizalmát – írja a Reuters. Január 27-én a Gazprom Európába és más országokba irányuló földgázeladásainak mintegy 58 százalékát elsősorban euróban számolták el.

Fotó: .karpat.in.ua

Oroszország természetesen továbbra is szállít földgázt a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségeknek és áraknak megfelelően” – mondta Putyin a kormány vezető minisztereivel tartott, televízión közvetített találkozón. A változások csak a fizetési pénznemet érintik, amelyet orosz rubelre váltunk.

Putyin bejelentése szerint az orosz kormánynak és a központi banknak egy hete van arra, hogy megoldást találjon arra, hogyan lehet ezeket a műveleteket az orosz valutára átállítani, és hogy a gázipari óriáscéget, a Gazpromot utasítják, hogy a gázszerződésekben a megfelelő változtatásokat hajtsa végre.

Érthető és átlátható fizetési eljárást kell létrehozni (minden külföldi vevő számára), beleértve az orosz rubel megszerzését a hazai valutapiacunkon – idézi a portál Putyint.

Az Oroszország által feketelistán tartott „barátságtalan államok” mind érintettek, köztük az összes uniós ország, de az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is.

A Kommerszant című orosz lap beszámolója szerint válaszul a rubel emelkedni kezdett a moszkvai tőzsdén.

Az orosz elnök már március első hetében, a nyugati szankciókra válaszul adott utasítást arra, hogy készüljön lista az Oroszországgal ellenséges államokról. A Pravda című lap ezt megelőzően Magyarországot a barátságos országok közé sorolta, de a hivatalos lajstromban ez már nincs így, az európai uniós tagállamok – függetlenül attól, mennyire voltak nyugodtak stratégiailag – egységesen felkerültek a „feketelistára.

Német válasz a Vlagyimir Putyin által bejelentett gázszállítási fizetési változtatásra

Szerződésszegés rubelben kérni az orosz földgáz árát – jelentette ki Robert Habeck német szövetségi gazdasági és klímavédelmi miniszter szerdán Berlinben a Kreml által barátságtalannak minősített országokra vonatkozó új elszámolási rendszerről.

Az Európai Unió összes tagállamára mint „barátságtalan országokra” vonatkozó moszkvai döntés „kevéssé ijeszt meg”, mert Németország földgázellátása a tavasz végéig biztosított – mondta a Zöldek politikusa egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva.

Kifejtette: már tavaly decemberben, Oroszország Ukrajna ellen indított „pusztító háborúja” előtt világos volt, hogy Moszkva „nem stabil partner”, ezt jelezte a németországi földgáztározók alacsony töltöttsége. A kormány időközben gondoskodott a tározók utántöltéséről, és továbbra is komoly erőfeszítésekkel igyekszik cseppfolyósított földgázt (LNG) „felhajtani a világpiacon”.

Így télre és tavaszra sikerült biztosítani az ellátást, de a következő télre kell még földgázt szerezni – mondta a Zöldek politikusa.

Hangsúlyozta, hogy szerződésszegést jelent Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentése, miszerint a földgázszállítások ellenértékének elszámolására használt rendszert átállítják orosz rubelre. Németország az európai partnereivel konzultál a megfelelő válaszról – közölte a miniszter.

A tárca mellett működő független tudományos tanácsadó testület egyik legtekintélyesebb tagja, Jens Südekum, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem (HHU) nemzetközi gazdaságtannal foglalkozó kutatója első gyorselemzésében kiemelte, hogy

a hosszú távú földgázszállítási szerződésekben minden bizonnyal rögzítették az elszámolás pénznemét. Ez euró vagy dollár lehet, az orosz elnök döntése így „egyoldalú szerződésszegés”.

Kifejtette: a nemzetközi bankközi devizapiacon nincs elég rubel, ezért a szankciókkal sújtott orosz központi bankhoz kell fordulni, vagyis „Putyin közvetve arra kényszerít minket, hogy aláássuk saját szankcióinkat”.

Az „úgynevezett barátságtalan államok, például az EU vagy Svájc ezt nem fogják tudni egykönnyen megemészteni” – írta Jen Südekum, hozzátéve: az orosz elnök lépése „megtorlás a nyugati szankciók ellen, amire nem sokan számítottak ebben a formában”.

Mindezzel „valószínűbbé vált a teljes gázembargó forgatókönyve, akár akarjuk, akár nem” – írta a szakértő.