Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Dübörög az illegális fémkereskedelem és hulladékgazdálkodás: figyelmeztetést adott ki a NAV


2024 elején többen is lebuktak a NAV pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken; az adóhivatal újra felhívja a figyelmet a fémkereskedelmi és hulladékgazdálkodási szabályok betartására.

Az egyenruhások Polgáron állítottak meg olyan autókat, amelyek fémhulladékkal megrakodva tartottak a közeli fémkereskedő telephelyére. A sofőrök éppen háztartási hulladékokat akartak leadni, de az ellenőrzésekkor kiderült, hogy az elmúlt három évben már több tonna fémhulladéktól szabadultak meg ily módon. Az ellenőrzés során az is kiderült, hogy a temérdek fémhulladék nem a saját háztartásukban keletkezett, hanem különféle munkákért kapták cserébe, majd anyagi haszon fejében értékesítették tovább. A sikeresnek látszó „fémbiznisz” veszteséggel zárt, mivel az elkövetők többszázezer forint bírságra számíthatnak. A NAV munkatársai fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást.

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezett – figyelmeztet a NAV. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül, fémkereskedő, illetve adható át koncesszori fémkereskedő részére.  Az ellenszolgáltatásért cserébe kapott fémhulladék megszerzése felvásárlásnak minősül.

A koncessziós hulladékgazdálkodási rendszer bevezetéséhez kapcsolódóan módosult a fémkereskedelmi szabályozás is. 2023. július 1-jétől a természetes személyek vegyesen és elkülönítetten gyűjtött települési hulladék részét képező fémhulladékai (háztartási fémhulladékok), valamint a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek fémhulladékai (pl. fém italdobozok, aludobozok, flakonok, fém csomagolási hulladékok, elem, akkumulátor hulladékok stb.) kizárólag koncesszori fémkereskedő vagy hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet végző koncesszori alvállalkozó részére adható át.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük