Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drasztikusan visszaesett a cigaretta legális forgalma – komoly lendületet kapott a feketepiac


Óriási változás zajlik a dohánytermékek piacán, amely számos okra vezethető vissza. A legális cigarettaforgalom a földbe állt az első félévben, a visszaesés még a 2021-es gigantikus adóemelés időszakáét is jócskán meghaladta – írja az Mfor.hu.

Képünk illusztráció

Az első féléves adatok alapján drasztikusan visszaesett a cigaretta legális forgalma. A koronavírus-járványt megelőző utolsó „békeévben”, 2019-ben még közel kétszer annyi cigaretta fogyott Magyarországon a jövedékiadó-statisztikák szerint. De a pandémia első évében is majd 4 milliárd szál került forgalomba a január-júniusi időszakban, ezzel szemben az ideiben csak 2,2 milliárd szálat adtak el.

. A káros szenvedélyükről sokan ugyan nem tudnak lemondani, ám az esetükben is vannak alternatívák.Ilyen például a feketepiac, ami a nagy adóemeléseket követően rendre megpezsdül. A magyarországi illegális kereskedelem kapcsán csavart jelent a történetben, hogy a 2022 februárjában kezdődött orosz inváziót követően a csempészek szempontjából legfontosabb ukrán viszonylatban a pletykák szerint voltak fennakadások. Egyes információk szerint az orosz támadás után a csempészek számára problémát okozott, hogy Ukrajna megtiltotta a 18-60 év közötti férfiaknak, hogy elhagyják az országot, de állítólag az ország keleti határaira irányuló kiemelt (fegyveres) figyelem miatt is a korábbiaknál kevesebb illegális termék érkezhetett. Az első hónapok sokkját követően – megint csak nem hivatalos információk szerint – a bűnözők az ellátási láncokat újjászervezték, és az év második felében már ismét jelentős mennyiségű Ukrajnából származó termék került a magyar piacra. A gyengülő hazai vásárlóerő mellett pedig a hírek szerint a feketepiac komoly lendületet kapott.

További részletek az Mfor.hu cikkében.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük