Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drámai számok érkeztek: Nagyon fogy a magyar, a népességfogyás az egyik legnagyobb Európában


Az ötödik helyen végzett Magyarország az Európai Unió huszonhét országából a természetes népességfogyás tekintetében. A születésszám a fővárosban élők körében a legkritikusabb, Pest megye adatai sem túl magasak, a főváros után Baranyában és Csongrádban a legrosszabb a helyzet.

Magyarországon rögzítették az Európai Unió huszonhét országából az ötödik legnagyobb természetes fogyást – derül ki a KSH Tér-kép kiadványából, amit a 444 szemlézett.

A kiadvány szerint az EU egészében többen haltak meg, mint ahányan születtek:

A SZÜLETÉSEK ÉS HALÁLOZÁSOK KÜLÖNBSÉGÉBŐL ADÓDÓ TERMÉSZETES SZAPORODÁS UNIÓS ÁTLAGA MÍNUSZ 1,6 EZRELÉK VOLT A 2017–2021-ES ÉVEK ÁTLAGÁBÓL SZÁMOLT ADATOK SZERINT.

Mindössze kilenc országban haladta meg a születések száma a halálozásokét, ebből négyben 2 ezreléknél magasabb volt ez az érték. Négy ezreléknél nagyobb volt a népességfogyás nyolc országban, több mint 8 ezrelékes a bulgáriai mutató. A nyugat-európai országok közül már ebben az időszakban is az olasz népesedéssel voltak a legsúlyosabb problémák, de a helyzet azóta tovább romlott.

A MAGYARNÁL CSAK A HORVÁT NÉPESSÉG CSÖKKENT NAGYOBB MÉRTÉKBEN A KÖZÉP-EURÓPAI ÉS SZOMSZÉDOS EU-TAGÁLLAMOK KÖZÜL.

A születések és halálozások száma Ausztriában és Szlovákiában szinte megegyezett, de a magyarnál a cseheknél és lengyeleknél is sokkal, Romániában enyhén jobb volt a helyzet.

A születésszám a fővárosban élők körében a legkritikusabb, és bár sok fiatal költözik ki az agglomerációba, a Pest megyei adat sem túl magas, alig haladja meg az ideális érték kétharmadát. A főváros után Baranyában és Csongrádban a legrosszabb a helyzet.

Ahogyan arról az korábban írtunk,, 2023 novemberében 6780 gyermek született, és 10 351 ember halt meg. 2022 novemberéhez képest a születések száma 6,9, a halálozásoké 5,6, a házasságkötéseké pedig 2,2 százalékkal csökkent a KSH adatai alapján. Akkor a Központi Statisztikai Hivatal azt közölte, hogy a természetes népességfogyás tovább lassult.

Ráadásul az éves összesített adatokból azt is tudjuk, hogy 2022 óta tovább romlott a népesedési helyzet Magyarországon: idén februárban kis híján történelmi mélypontra esett a születések száma.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük