Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Drámai hírek jöttek az ukrán hadseregről: rengeteg katona dezertált és tagadta meg a szolgálatot


A jelentések szerint az oroszok rövid időn belül sok száz ukrán katonával végeztek, melynek hatására az ellenség egy része dezerált. Szolgálatmegtagadást és dezertálást váltottak ki az ukrán alakulatoknál az elmúlt nap folyamán a Donyec-medencében elszenvedett többszáz fős veszteségek – állította Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

Fotó: karpatinfo.net

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők 68. gyalogos-hegyivadász, 66. gépesített és 56. gépesített lövészdandárjának veszteségei meghaladták a hatszáz főt, aminek hatására a 66. gépesített dandár mintegy 160 katonája megtagadta a szolgálatot. A donyecki ukrán csoportosulás parancsnoksága ezek után úgy döntött, hogy harcképességük elvesztése miatt kivonja ezeket az alakulatokat hadállásaikból.

Konasenkov elmondta, hogy az orosz légierő az ukrán 93. gépesített dandár 20. zászlóaljának több mint felét likvidálta Artemivszk (Bahmut) közelében, ami után a katonák dezertáltak. Kosztantyinivka közelében a 72. gépesített dandár ellen intézett precíziós csapás mintegy nyolcvan katonát ölt meg és nyolc haditechnikai eszközt tett harcképtelenné. Az ukrán 35. tengerészgyalogos-dandár 18. zászlóalja több mint nyolcvan embert és hat járművet veszített, amikor kísérletet tett az Ingulec folyón való átkelésre a Herszon megyei Lozovénál, de ez nem sikerült.

A nap folyamán az orosz légierő gépei, valamint a tüzérségi és rakétaerők több mint 260 célpontra mértek csapást, köztük hét vezetésipontra, 47 tüzérségi egységre, 212 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra, valamint öt hadianyag-raktárra és egy logisztikai központra. A donyecki lövegelhárító művelet keretében egy ukrán Uragan-üteget, valamit egy Szmercs-, négy Grad- és három D-30-as szakaszt semmisítettek meg, a légierő pedig lelőtt hét ukrán drónt és két rakétasorozatvető-lövedéket.  A megszállt Zaporizzsja megyében szerdán az autójába rejtett pokolgép ölte meg Ivan Szuskót, Mihajlivka község elöljáróját a helyi hatóságok szerint. A merénylet idején a járműben ült a tisztségviselő óvodás korú fogadott lánya is, aki azonban túlélte a robbanást és nem szenvedett kritikus sérüléseket. A merényletet a zaporizzsjai Moszkva-barát közigazgatás terrorcselekménynek minősítette. A szakadár Donyecki Népköztársaság hatóságai közölték, hogy az ukrán tüzérség az elmúlt nap folyamán több mint negyven alkalommal vette tűz alá a régió településeit, és 172 lövedéket lőtt ki rájuk, egyebek között amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőből. A támadásokban öt civil életét vesztette, továbbá 14 megsebesült, 20 lakóházban és kilenc polgári objektumban pedig kár keletkezett.

A luhanszki régióban lévő Rovenyki városban szerdán legkevesebb két ember életét vesztette egy Tocska-U ballisztikus rakétával végrehajtott támadásban. A helyi területvédelmi törzs szerint Donyeckben szerdán tüzérségi belövésektől kigyulladt a Galaktyika bevásárlóközpont, a lángok ötezer négyzetméteren terjedtek szét. Ukrán csapások érték a Herszon megyei kahovkai vízierőművet is. Az orosz nemzeti gárda szerdán őrizetbe vette a zaporizzsjai atomerőmű két alkalmazottját, akit azzal vádoltak meg, hogy információt adott ki az ukrán hadseregnek.

 MTI