Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drágulhat a menzás étkeztetés: a bölcsikben, óvodákban és iskolákban is többet kell fizetni


Egy jogszabály alapján egészségesebb, jobb minőségű, és több magyar alapanyag felhasználásával készülnek majd a menzás ételek az óvodákban, iskolákban és szociális intézményekben, ez 30-40 százalékos drágulással járhat.

2021. szeptember 1. után megindított közbeszerzési eljárásoknál már kötelezően kell alkalmazni az erről szóló kormányrendeletet, amit tavaly decemberben hirdettek ki, de egy év haladékot adtak ahhoz, hogy éreztesse hatását.

Ez a jogszabály alapján 2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Mint azt a Napi.hu is írja, a szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása miatt ez drágulást hoz a menzákra.

A Magyar Közétkeztetők Szövetség ajánlása szerint a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezésben 30-40 százalékos áremelkedés várható, amelyet az önkormányzatoknak, illetve az ő döntésük alapján a  szülőknek kell majd fedezniük.