Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Drágul az iskolai étkeztetés is, ennyivel nőhet a családok költsége


A Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke, Zoltai Anna arra számít, hogy 30 százalékkal többe kerülhet az iskolai menza szeptembertől.


MTI Fotó: Mohai Balázs

Jelentős áremelkedés jöhet a szeptemberi iskolakezdéssel az iskolai menzákon, Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének elnöke szerint ez az emelkedés akár a 30%-ot is elérheti – írja a Telex.

Zoltai szerint a menzát működtetők ebben a gazdasági környezetben már nem tudnak megfelelni a minőségi követelményeknek sem.

Hozzátette, minden drágább lett,

  • az alapanyagok,
  • a rezsi,
  • az üzemanyag,
  • de a dolgozók is magasabb bért követelnek,

így elkerülhetetlen lesz, hogy a menzás cégek árat emeljenek. Ez ráadásul később újra megismétlődhet, mert „senki nem tudja, hogy az év végén még milyen árváltozások, emelkedések lesznek, amelyek hatással lesznek a rendszerre.”

Éppen ezért nem tartja szerencsésnek a közétkeztetők szövetségének elnöke, hogy a kormány épp most kezdte ellenőrizni a 2014-ben bevezetett szigorú szabályokat – azt, hogy valóban megfelelnek-e a menzás ételek a korcsoportokra lebontott kötelező napi energia- és tápanyagbeviteli értékeknek.

Az önkormányzatok és a cégek jelenleg is tárgyalnak a szeptembertől érvényes árakról, így a szülők várhatóan még augusztus végén megtudják, mennyivel kerül majd többe a bölcsődei, óvodai és iskolai érkezés.