Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Drágul a kávé, akár 800 forintért is ihatunk egy presszót


A kínálati és a keresleti oldalon is olyan folyamatok indultak el, amelyek a rekord felé lendíti a kávé világpiaci árát – mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője.

800 forintot is elkérnek már Budapesten egy csésze eszpresszó kávéért, a rossz időjárási körülmények miatt pedig az utóbbi 5 év legmagasabb arabica kávé áraival találkozhatunk a világpiacon. A részletekről Török Lajos az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője beszélt az InfoRádiónak

A jelenlegi a legfontosabb időszak, mert jön a szüret Brazíliában, mely a világ egyik legfontosabb kávéexportőre, és a rossz időjárás miatt az utóbbi öt év legmagasabb arabikakávé-áraival találkozhatunk a világpiacon – mondta az InfoRádióban Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt.vezető elemzője.

A legfontosabb termőterületeken a vártnál hidegebb az időjárás, többször is fagypont alatti hőmérsékletet mértek, emiatt tovább kúszhat fel a kávé világpiaci ára. A kereskedés 35 kilós zsákokban zajlik, és jelenleg már 165 dollár fölé ment az ára. A csúcs a 2010-es évek legelején volt, akkor a 250 dollárt is meghaladta, de azóta inkább csökkenő trend volt, és ez tört meg az idei év elejétől.

“Egy budapesti kávézóban egy csésze eszpresszókávé ára 300 és 800 forint között mozog, inkább az árrés, illetve a termék minősége határozza meg, nem feltétlenül a világpiaci ár” – tette hozzá a szakértő.