Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drágább lett a lottó a forint gyengülése miatt


Nem verte nagy dobra az állami szerencsejáték-szervező cég, a Szerencsejáték Zrt., de húsz forinttal drágább lett az Eurojackpot játék: eddig mezőnként 780 forintért lehetett játszani, mostantól viszont 800 forintot kell fizetniük a szerencsevadászoknak.

Az áremelés a forint gyengülésével áll összefüggésben, mivel ez a lottófajta euróalapú: hozzávetőlegesen 2 euró az ára. A húsz forintos áremelés kicsivel több mint 2,5 százalékos drágulásnak felel meg, ami nem eget rengető, főleg, ha figyelembe vesszük a forint elmúlt időszakban mutatott (adott pillanatban a 400-as szintet is súroló) szánkózását. Ugyanakkor a 800 forint a mostani árfolyamkörnyezetben magasabbnak tűnik az indokoltnál. A Szerencsejáték Zrt. játékleírása alapján az árat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghatározott euró-forint árfolyam heti átlaga alapján határozzák meg, sávos rendszerben, ami biztosítja, hogy az árváltozás ne legyen gyakori. Ebből kiindulva a 800 forintos ár 380–400 forintos euróárfolyamnak felel meg, ami a múlt héten még reális lett volna, most viszont egy eurót 371,45 forinton jegyez az MNB, ami 780 forintos – tehát a korábbi – lottóárat feltételezne.

Az Eurojackpot sikerét a nyeremény összege garantálja: egy telitalálatos szelvénnyel több milliárd, adott esetben tízmilliárd forint feletti összeget lehet nyerni a széles nyereményalap miatt (az induláskor, 2012-ben még csak hat ország vett részt a játékban, ma már 18 európai országban lehet fogadni a nyerőszámokra, Magyarország 2014-ben csatlakozott a játékhoz). Minden héten minimum bruttó 10 millió euró üti a nyertes markát, ami a jelenlegi árfolyamon 3,7 milliárd forintnak felel meg –, miközben a hagyományos hazai lottófajtáknál heteket kell várni a halmozódásokkal, mire egymilliárd forint fölé jut a nyeremény.

Ezen a héten 34,3 milliárd forintnak megfelelő összeget lehet nyerni az Eurojackpoton. A sorsolást péntekenként Finnországban rendezik. Egy magyarországi játékos 2019-ben bruttó 30 millió eurót nyert, ami átszámítva, és levonva a 15 százalékos adót, nettó 8,5 milliárd forintot ért – máig ez a rekord. Az ötös lottón az eddigi legnagyobb nyeremény 6,43 milliárd forint volt, amit 2020-ban nyert meg egy játékos.

A Szerencsejáték Zrt. legutolsó elérhető, 2020-as beszámolója szerint abban az évben összesen közel 22,2 milliárd forintot költöttek a magyarok az Eurojackpotra, míg az ötös lottóra közel 60 milliárdot. Utóbbi, illetve a hatos lottó ára továbbra is 300 forint.

/hvg.hu/