Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drága lesz az idei kertészkedés: mélyen a zsebünkbe kell nyúlniuk a magyaroknak


Annak ellenére, hogy hideg van, a tavasz már megérkezett, így elkezdődtek a kinti munkák. Akiknek nagyobb a kertjük és igen sok feladatot kell elvégezniük odakint, azoknak bizony mélyen a zsebükbe kell nyúlni. Sok esetben már egy apró kerti is költséges lehet, hiszen mind a növények gondozása, mind a talaj megfelelő előkészítése, mind az ültetés egyre drágább és drágább – írja a Pénzcentrum.

A kertészkedés mindig öröm, bár sokszor stresszes, hiszen a folyamatos áremelkedések miatt sok tulajdonos nehéz helyzetben találta magát. Annak ellenére, hogy nem számít állandó kiadásnak, mint például a heti nagybevásárlás, a növények, a védőszerek, valamint a műtrágya és a virágföld egyaránt drágultak. Mivel a járvány hatására egyre többen kezdtek el kertészkedni, így egyre nagyobb a kereslet a piacon.

Hiába akar szinte mindenki kertet magának, még így is lemaradásban vagyunk a többi országhoz képest. Az embereknek egyre nagyobb lett az igényük arra, hogy kertészkedéssel foglalkozzanak, virágokkal, növényekkel díszítsék az otthonukat. A pandémia alatt ez a tendencia növekedni kezdett, azonban a változás mára lelassult, nem kicsit – ezt Boross Dávid, az Oázis Kertészet felsővezetője mondta el. Hozzátette, hogy aki tényleg szeret ezzel foglalkozni, az biztosan nem mond le erről a hobbiról. A változás inkább annak köszönhető, hogy aki korábban évente 4-5 növényt is elültetett, ő az árak emelkedése miatt most már csak 2-3-at fog tudni.

Elmondta, hogy akik korábban érintettek voltak a kertészkedésben, azok főként a társadalom felső harmadából kerültek ki, őket viszont nem igazán érintette annyira mélyen a drágulás. A szektorban nagyjából 10-20 százalékos drágulás figyelhető meg.

Ezt a piacot is mélyen érintette az árak emelkedése

A kertészet nagyon érzékeny a benzinár, az árfolyam, a csomagolóanyag, valamint az energiahordozók árainak változásaira. Mivel azonban itt egy szezonális piacról van szó, így az üzletekben a forgalom nagy része a tavaszi idényre koncentrálódik. Ez ráadásul pár hét alatt le is cseng. Az árak meredek emelkedése azonban mélyen érintette a szektort.

Éppen emiatt egyes termékeknél, mint a növények, a földek, valamint a tápoldatok, nagyjából 10 százalékos drágulásról beszélhetünk. A vetőmagok, a növényvédő szerek, valamint a virághagymák esetében az áremelkedés sok esetben a 20 százalékot is eléri. Az üzletek persze próbálják a nyersanyag- és a csomagolóanyagárak, valamint a bérköltségek emelkedését nem a vásárlókra terhelni, ez sajnos nem minden esetben valósítható meg. Az árváltozást főként az árfolyam határozza meg, de nagy hatással van rá az energiaárak alakulása is. Ezektől függ, hogy várható-e további áremelkedés, vagy számíthatunk-e esetleg csökkenésre a jövőben.

Van, ahol 30 százalékos az áremelkedés

Boross Dávid azt is elmondta, hogy néhány esetében a drágulás mértéke elérheti a 30 százalékot, ugyanis egyes növények energiaigénye jóval magasabb, ezért fordulhat elő, hogy bizonyos virágok esetében még jelentősebb a változás. Több fűszer- és szobanövény áránál látni lehet, hogy a korábbihoz képest legalább 30 százalékkal kerül többe. Más esetekben pedig szinte alig mentek fel az árak. Ide tartoznak az évelők, amelyeknek kisebb az energiaigényük, de ide sorolhatjuk a szabadföldben nevelt növényeket, fákat, ahol csak a szállítási költségek és a munkaerő drágulását kell megfizetnünk.

A műtrágya ára is megduplázódott

Míg egy virágföld előállításánál nincsen nagy energiafelhasználás, addig a műtrágya kapcsán ezt már nem lehet elmondani. Nem véletlen, hogy tavalyhoz képest kétszer annyiba kerül a 10 kilós műtrágya. Míg korábban 4-5 ezer forintot fizettünk érte, addig ma már akár 10 ezer forintot is elkérnek érte. Az igaz, hogy nem kell minden héten vásárolni belőle, hiszen egy 10 kilós csomag egy nagyobb kertbe is bőven elegendő egy évre.

/agroinform.hu/


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük