Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Drága a tankolás: Megnőtt az üzemanyaglopások száma Magyarországon


A Népszava megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, hogy megtudják, nőtt-e az üzemanyaglopások száma az idén. A kapott statisztikák arról árulkodnak: bár nem minden „kategóriában”, de több ilyen eset történt.

Fotó: kemma.hu

A szabálysértések, azaz a kisebb értékre elkövetett üzemanyag-lopások száma idén jelentősen megnőtt. A bűncselekmények, vagyis a nagyobb értékre elkövetett esetek száma a benzinnél csökkent, a gázolajnál nőtt.

Népszava az Országos Rendőr-főkapitányságtól megtudta, az 50 ezer forintot meg nem haladó szabálysértések számát egy olyan statisztikai rendszer gyűjti, amely a darabszámot veszi figyelembe. Ez leegyszerűsítve azt jelenti: egy kanna benzin és egy kanna gázolaj két jogsértésnek számít, és az üzemanyagok körébe sorolják például a kenőanyagokat is. Ilyen eset idén november végéig 16,7 százalékkal több történt, mint tavaly egész évben.

A nagyobb értékű üzemanyaglopásoknál a benzin esetében stagnálás vagy kis csökkenés várható. Míg tavaly összesen 199, addig idén november végéig 168 olyan bűncselekmény történt, ahol benzint tulajdonítottak el.

A gázolaj népszerűbb a nagyban játszó tolvajok körében: tavaly 233 eset történt, idén novemberig bő 4 százalékkal több.

A lopások számának növekedése összefüggésben lehet azzal, hogy az idén sokszor nehéz volt üzemanyaghoz jutni, ráadásul sokan már hónapokkal ezelőtt elestek az olcsó benzin, gázolaj vásárlásának lehetőségétől, ami a feketepiac élénkülését eredményezhette.

Ugyanakkor a rendőrség felhívta a figyelmet több olyan momentumra is, ami árnyalhatja a képet. Mint kiemelték, a hasonló szabálysértések és bűncselekmények száma 2021-ben alacsonyabb volt a „szokásoknál”, ez pedig feltehetőleg a világjárvány miatt bevezetett korlátozásoknak tudható be. A számsorokat torzíthatja az is, hogy a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények statisztikai adatait a nyomozás után gyűjtik össze.

Forrás: Népszava

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük