Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Döntöttek a kastélyprivatizációról: magánkézbe kerülhetnek az állami kastélyok, kúriák


A magántulajdonba adott ingatlanon 99 évig elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn.

Készítő: SZABOLCS VOROS VALASZ ONLINE

Állami tulajdonú kastélyok, kúriák, udvarházak, parkok és kertek, valamint a hozzájuk tartozó ingóságok tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását teszi lehetővé az a jogszabály, amelyet az Országgyűlés 135 igen, 46 nem szavazattal és tíz tartózkodás mellett fogadott el december 12-én.

A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvény szerint az így magántulajdonba adott ingatlanon 99 évig elidegenítési és terhelési tilalom áll fenn az állam elővásárlási jogának biztosítására. Vagyonkezelési szerződés is 99 évre köthető.

A tulajdonszerzőnek vállalnia kell, hogy az ingatlant „a jó gazda gondosságával” üzemelteti, a szükséges felújításokról gondoskodik, ingyenesen vagy térítés ellenében évente legalább 300 napon át nyitva tartja az épületet a nyilvánosság számára, biztosítja az épületben működő közgyűjtemények látogathatóságát, az ingatlanhoz tartozó parkot, kertet pedig az év minden napján ingyenesen nyitva tartja 10 és 19 óra között.

Az előterjesztő Lázár János, építési és közlekedési miniszter a jogszabály júliusi parlamenti tárgyalásakor azt mondta: a kormány ahhoz kéri az Országgyűlés hozzájárulását, hogy Magyarországon az örökségvédelem területén, nemzetközi mintákhoz hasonlóan a magántőke is megjelenhessen és szerepet kaphasson ellenőrzött keretek között.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük