Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Döntött az OGYÉI – Jóváhagyták az első majomhimlő-antigéntesztet Magyarországon


Három különböző gyártó majomhimlőre kifejlesztett antigéntesztjéből választotta ki az egyik hazai forgalmazó azt a majomhimlő-antigéntesztet, amit nemrég az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) is jóváhagyott.

Borítókép: Dado Ruvic / Reuters

Jóváhagyta az első majomhimlő-antigéntesztet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – tájékoztatta szerkesztőségünket a szervezet.

A közlemény szerint három különböző gyártó professzionális, majomhimlőre kifejlesztett antigéntesztjéből rendelt kísérleti mennyiséget az egyik hazai forgalmazó. Az eszközöket azoknak az egészségügyi intézményeknek ajánlja fel kísérleti célokra, kipróbálásra, melyek számára ez a leginkább szükséges.

Mint fogalmaznak, a jelenleg elérhető tesztek túlnyomó része nem otthon használatos, elvégzésükhöz egészségügyi szakszemélyzetre van szükség, de növekszik a hazai patikák és drogérialáncok forgalmazásában elérhető, önmintavételre regisztrált eszközök száma is.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteki közlése szerint újabb embernél azonosították a majomhimlő-fertőzést a múlt héten, amivel 78-ra nőtt az igazolt esetek száma Magyarországon.

A legújabb fertőzött egy 30 éves férfi, aki otthonában elkülönítve tartózkodik, kórházi kezelésre nem szorul. A területileg illetékes járványügyi hatóság már megkezdte a járványügyi vizsgálatot.

Új tünetek, új vakcina

Magyarországon május végén jelentették az első majomhimlős fertőzöttet, a július végi adatok szerint már harmincháromra nőtt a betegek száma. Az első magyar fertőzött egy 38 éves férfi volt, aki enyhe tünetekkel három hétre házi karanténba került, ott vészelte át a betegséget.

Szlávik János korábban arról beszélt, a majomhimlő Európában terjedő változata önmagában nem életveszélyes, súlyosabb tüneteket esetleg egy elfertőződött seb tovaterjedése válthat ki, ami vérmérgezést is okozhat.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ szintén július végén közölte: heteken belül megérkezhetnek Magyarországra a majomhimlő elleni vakcinák. A védőoltást lakosságarányosan osztják szét a tagállamok között, először a leginkább érintett országok kapják majd meg.

Az Európai Unió eddig több mint 100 ezer dózist vásárolt a dániai székhelyű Bavarian Nordic biotechnológiai vállalat által gyártott Imvanex vakcinából, valamint az amerikai Siga Technologies vállalat Tecovirimat nevű vírusellenes gyógyszeréből.

Arról, hogy a majomhimlő új tüneteit azonosították a kutatók, akik szerint „bármilyen szoros fizikai érintkezésen” keresztül terjedhet a betegség, ebben a cikkünkben írtunk. A majomhimlő vírus tüneteiként azonosították az egyes nemi szervi elváltozásokat, valamint a szájon vagy a végbélnyíláson lévő sebeket. A tüneteket 16 ország klinikusainak nemzetközi együttműködése azonosította.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük