Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Döbbenetes számok: mintegy 2-3 millió embert érint Magyarországon a lakhatási szegénység


A lakhatási szegénység valamilyen dimenziója nagyjából 2-3 millió embert érint Magyarországon – – erről beszélt Jelinek Csaba, városszociológus, a Periféria Központ társalapítója a Spirit FM Europeo+ című műsorában.

Forrás: Mulderphoto – stock.adobe.com

A szakember kifejtette, hogy komplex problémáról van szó, aminek a kezelése mind önkormányzati, mind kormányzati feladat lenne. A rendszerszintű változáshoz mindenképp kormányzati szintű beavatkozásra lenne szükség, tette hozzá, de egy jó önkormányzat sokat tehet hozzá, hogy helyben enyhüljön a lakhatási válság.

Az adásban elhangzott, hogy nem csupán Budapesten van lakhatási válság, és párhuzamosan több lakhatási válsággal állunk szemben Magyarországon. Az egyik nagy probléma a megfizethetőség, hozzáférhetőség, vagyis nagyon drágák a lakások és a bérleti díjak is – főleg ahhoz képest, hogy a társadalom nagyobb része mennyit keres.

Emellett gondot okoz a lakások minősége és azok elhelyezkedése is. Kisebb településeken sok a rossz állapotú vagy energiahatékonyságú, emiatt drága a rezsi, vagy éppen nem érhetőek el szolgáltatások a környéken, például egészségügy, védőnő, oktatás, sorolta a szakember. Jelinek Csaba arról is beszélt, hogy egészen más egy szabolcsi zsákfaluban a lakhatási válság és Budapest IX. kerületében.

Vogyerák Anikó műsorvezető Diseri Dórát, a DW Magyar főszerkesztőjét is megkérdezte a témában, aki elmondta, hogy Németországot is érinti a lakhatási válság, sőt, egész Európában gondot okoz a jelenség. Németországot ugyanakkor sokszor említik pozitív példaként, de a lakáshiány ott is gondot okoz. Mint mondta, szakértők szerint mintegy 2 millió lakás hiányzik a piacról ahhoz, hogy ne beszéljenek a németeknél lakhatási válságról. Éppen emiatt egyre többen próbálkoznak új építési módokkal, hogy felgyorsítsák a lakások építését.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük