Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Akár 800 forintba is kerülhet egy kiló kenyér, de árrobbanás lehet a húsoknál, tejnél és a cukornál is – Itt az indok


A háború miatt jelenleg 15-20 millió tonna ukrán gabona hiányzik a piacról, ami hatással van a világpiaci árakra – nyilatkozta Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Fotó: Getty Images

Az egy évvel korábbihoz képest 79 százalékkal drágult az étkezési búza termelői ára: május első hetében átlagosan 134,9 ezer forintos tonnánkénti áron kereskedtek vele – írja az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai alapján az Agrárszektor. Fontos, hogy ebben az árban sem az áfa, sem a szállítási költségek nincsenek benne – míg utóbbi konstans, utóbbi is jelentősen növekedett az elmúlt időszakban. Hasonló volt az emelkedés más búzatermékek esetében: a takarmánybúza 81 százalékkal drágult egy év alatt.

Az áremelkedés hátterében elsősorban a háború áll – pontosabban a konfliktushoz köthető szállítási nehézségek –, de a romló betakarítási kilátások is hozzájárulnak, így természetesen nem csak Magyarországra jellemző, hanem az egész világot érinti.

Mindez pedig jelentősen befolyásolja más termékek árát is: a finomliszt ugyan jelenleg árstop alatt van, a kenyér azonban nem, nem véletlen, hogy a hét elején a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója már arról beszélt: nyár közepére 800 forint fölötti ár sem elképzelhetetlen egy kiló kenyér esetében.

A búza – és mellette a kukorica – drágulása azonban az élelmiszerek nagy részére kihat, hiszen mindkét termény fontos szerepet játszik a takarmányozásban. Vagyis gyakorlatilag minden állati eredetű termék esetében megjelenhet a tejtől a párizsiig.

A szakember arra a következtetésre jutott, hogy egy kenyér kereskedelmi ára 800 forint körül alakul. Ezt majd a sütőipar alakítja, de az szerinte biztos, hogy a gabona árnövekedése mindennek az árát emeli, tehát

JÚLIUSTÓL ÁLTALÁNOS ÁRROBBANÁS LEHET A HÚSNÁL, AZ OLAJNÁL, A TEJNÉL, A CUKORNÁL, MINDENNÉL, AMIHEZ SZÜKSÉG VAN A GABONAFÉLÉKRE.