Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Döbbenetes adatok: Durván drágult a temetkezés Magyarországon


Ma már sokan inkább a hamvasztás mellett döntenek, mert az százezer forinttal olcsóbb a koporsós temetésnél.

Jelentős ütemben drágulnak hazánkban a temetkezések, a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb inflációs adatai szerint egy koporsós temetés átlagára 348 310 forint volt decemberben. Az elmúlt öt évben a temetkezés költsége 134 ezer forinttal nőtt, ami több mint 60 százalékos emelkedésnek felel meg – írja a vg.hu.

A KSH adatai szerint mérlegelendő opció a hamvasztásos temetés, ami 248 ezer forintba kerül. Egy éve

A gyászolók azonban kényszerhelyzetben vannak, mert ki kell fizetniük a szertartásokat, ha szeretnék megadni a végtisztességet szeretteiknek.2021 decemberében 215 ezer forint volt, vagyis ennek a költsége is 15 százalékkal emelkedett, öt év alatt pedig 58 százalékkal drágult. Nem csoda, hogy a nagyobb városokban ötből négy temetés már hamvasztással történik.

„A fa piaci árának emelkedése és az ágazatban dolgozók béremelkedése is hozzátesz a költségek növekedéséhez. Ráadásul kevesen vállalnak ilyen munkát, így még inkább próbálják fizetésemelésekkel megtartani a dolgozókat” – ismertette a drágulás okait Palkovics Katalin, a Magyar Temetkezési Szolgáltató Országos Szakegyesületének elnöke.

Szintén nagyot dobott az árakon az energiaköltségek emelkedése, az üzemanyag és a gáz árának változása. A Világgazdaság előrejelzése szerint az energiaköltségek emelkedése miatt idén év elején még tovább nőnek a hamvasztásos temetkezési árak is, ugyanis a temetkezési szolgáltatók telephely-üzemeltetési költségeit is növeli a gázár alakulása, de sok cég már áttért valamilyen alternatív energiaforrásra.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük