Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Díjat emeltek a nyugdíjasotthonok, lassan megfizethetetlenné válnak a családok számára


Éveket kell várniuk a nyugdíjasoknak, ha be akarnak költözni, mivel nagyjából annyi a férőhely, mint ahányan várakoznak.

Fotó: portfolio.hu

Díjat emeltek a nyugdíjasotthonok, amiket már alig bírnak kifizetni a családok, írja a Népszava. A lap szerint körülbelül annyi a férőhely, ahányan várakoznak, a demenseket, a mozgássérülteket, az alzheimereseket pedig szinte egyáltalán nem lehet elhelyezni. Emellett még a bent lakók is aggódnak.

A térítési díj ugyanis emelkedett, mivel a rezsi-, a gyógyszer- és élelmiszerárak is nőttek. Emellett ápolónak, vagy kisegítő dolgozónak egyre kevesebben jelentkeznek az alacsony bérek miatt. „Egyszerűen borzalom, komolyan mondom, nem tudom, mi lesz az idősekkel, de a nevemet meg az intézményemét le ne írja, mert ettől mindenki retteg” – mondta a lapnak egy főváros környéki idősotthon vezetője.

Még tavaly augusztusban írt az ágazatért felelős Belügyminisztériumnak a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete és a Szociális Szakmai Szövetsége egy levelet, amelyből kiderült, hogy azokat az intézményeket, ahol nem tudják fizetni a megemelkedett rezsidíjat, be is zárhatják.

Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője szerint elsősorban a fűtési költségek emelkedése ­miatt kerültek nehéz helyzetbe az idősotthonok vezetői.

„Próbálunk mindenben spórolni. Kicseréltük az égőket a lámpákban, és kénytelenek voltunk havidíjat is emelni” – mondta az intézményvezető. Arról is beszélt: az államtól mindössze havi hatvanezer forintot kapnak lakónként.

A lap arról ír: negyvenezer nyugdíjas várakozik jelenleg idősotthoni helyre, és mintegy ötvenezer a lakók száma. Van olyan intézmény, ahol akár két évet is kell várni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük