Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Czomba Sándor: szükség lesz a külföldi munkaerőre a gazdaságban


A magyarországi befektetések száma és mennyisége igényli külföldi vendégmunkások bevonását is átmenetileg, ha nincs magyar munkaerő – mondta Czomba Sándor. A témában a VOSZ a HR Portállal konferenciát szervez május 10-én.

Fotó: MH-archív/Kövesdi Andrea

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön Komáromban a város húsz legnagyobb adózóját köszöntő ünnepségen hozzátette: arra kérik a cégeket, hogy amíg van magyar munkavállaló, addig a felvételnél őket támogassák.

Az államtitkár szerint nem kérdéses, hogy a beruházások számának bővülésével szükség van a külföldi munkaerőre. Debrecenben például 2030-ig várhatóan 30 ezer új munkahely létrejöttére lehet számítani – jegyezte meg.

„Azonban felelősségünk van abban, hogy kik, honnan és milyen feltételekkel jöhetnek ide” – szögezte le Czomba Sándor. Rámutatott, a létszámhiány miatt stagnáló vállalkozások vagy elmaradó befektetések a magyar emberek munkavállalási esélyeit is csökkentik. (MTI)

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, hogy a HR Portállal közösen május 10-én konferenciát szervez a vonatkozó tapasztalatok feldolgozásával azoknak a közép- és nagyvállalatoknak, akik már foglalkoztatnak harmadik országbeli munkavállalókat, vagy még csak tervezik a jövőben. Gazsi Attila, a VOSZ elnökhelyettese egy korábbi interjúnkban elmondta: „Átfogó, pörgős programot álmodtunk meg a magyar munkaerőpiac kihívásaitól kezdve, a munkaerő-migráció előnyeinek és hátrányainak bemutatásán keresztül, az adózási és jogszabályi keretek ismertetésén át, egészen a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatási tapasztalatainak megvitatásáig. Vendégelőadónk lesz többek között dr. Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Asanbaev Almazbek Zholchuevich, Kirgizisztán konzulja, Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet alapítója”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük