Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Cukorhiány alakulhat ki egész Európában, az édességek ára is brutálisan megugorhat


Bár az egész élelmiszeripart sújtja a költségek hatalmas mértékű emelkedése, a legnehezebb helyzetben mégis az édességgyártók vannak, a cukor importja ugyanis akadozik, és a trópusokon termesztett alapanyagok beszerzését is számos akadály nehezíti.

Fotó: hvg.hu

Egyre fokozódik a cukorhiány Európában, a kínálat csökkenése miatt egyre magasabbra kúszik a nélkülözhetetlen alapanyag ára. Hiába érhető el a hagyományos termékekből cukormentes változat is, a vevők nem ezeket részesítik előnyben, a gyártók ezért az édességek árának emelésére készülnek, amelynek mértékéről az adott termék nyersanyag-összetétele dönt majd. A gyártók véleménye szerint idén kevésbé volt tetten érhető a lépcsőzetes áremelés, jövőre azonban érzékelhető lesz az ugrásszerű drágulás. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára arról számolt be, hogy a cukor világpiaci ára hosszú időn keresztül csökkent, tavaly azonban hirtelen fordulat állt be, és most már a termelőknek is számolniuk kell az áremelkedéssel.

A termékek előállításához minden alapanyagra szükség van, ezért a gyártók is igyekeznek beszerezni az összetevőket, a gyenge forint miatt azonban növekvő mértékben sújtja őket az üzemanyagok, a közúti és tengeri szállítás, valamint az alap- és csomagolóanyagok euróban számolt költsége, ami egészében nézve 50-100 százalékos drágulást jelent az élelmiszeripar számára. Az édesség- és jégkrémgyártóknak számtalan akadállyal kell megküzdeniük a trópusokon termesztett kakaó, kávé és vanília beszerzése érdekében is, és egyelőre nem látszik a kedvezőtlen folyamatok vége – olvasható a Népszava cikkében.

A főtitkár szerint bizakodásra ad okot, hogy a logisztikai költségek, a tengeri konténeres szállítás költségei mérséklődtek, és a forint árfolyamának stabilizálása érdekében is történtek lépések, az Élelmezési és Mezőgazdasági Világszervezet legfrissebb jelentése szerint pedig bizonyos élelmiszerek ára már csökkenésnek indult. Egyelőre nem tudni, a folyamat mennyire lesz tartós, a magyar árakra azonban ráférne egy efféle fordulat, az Eurostat adatai szerint ugyanis az édességeket is magába foglaló hazai élelmiszerdrágulás ezüstérmesnek számít az Európai Unióban. A Kereskedelmi Világszervezet beavatkozása és az Európai Unió cukoripari rendtartása nyomán 2006 és 2017 között majdnem felére csökkent az európai cukorgyárak száma és termelése, és hazánkban is csak a kaposvári üzem maradt meg, Magyarország így exportőrből importőrré vált.

Több más tényező mellett a fogyatkozó répaültetvények, a klímaválság, a növénybetegségek, valamint a répa és a kukorica hozamcsökkenése is hozzájárult a cukor és a kukoricaszirup kínálatának csökkenéséhez, miközben az import a magas vámok és szűkös kvóták miatt állandó fennakadásokkal küzd. Idén a magyar forint az egyik legrosszabbul teljesítő deviza, ami részben magyarázatul is szolgál a dobogós helyet illetően, a kiskereskedelemre kivetett különadók, valamint paradox módon az ársapkák is tovább fűtik hazai élelmiszerárak emelkedését. Nem tett jót a választásokat megelőző pénzszórás sem, ami hatalmas, mesterséges jövedelem-emelkedést produkált, lehetővé téve a kereskedők számára az árak drasztikus növelését.