Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Cukorbetegség – Figyelem, itt a diabétesz-gyógyszerek visszahívási listája


Folytatódik a metformin diabétesz-gyógyszerek visszahívása – Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal további 76 tételt jelölt meg egy lehetséges rákot okozó összetevő miatt.

Foto credit: FDA

A napokban jelentette be az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal (FDA), hogy jelentős számú cukorbetegséget kezelő gyógyszer visszahívása vált szükségessé. 2020. október 6-án kiderült, hogy az érintettek közé tartozik a Marksans Pharma Limited és a Sun Pharmaceutical Industries. Az intézkedés az 500 milligrammos és a 700 milligrammos tablettákra vonatkozik.

Érdekesség, hogy több mint 175 különféle gyógyszerkombinációt hívtak vissza 2020 májusa óta.

A fogyasztók az FDA weboldalán (https://www.fda.gov/drugs/drug-safety-and-availability/search-list-recalled-metformin-products) tájékozódhatnak a visszahívott metformin termékekről. Az ügynökség szerint úgy tűnik, az azonnali felszabadulású metformin esetében nem merült fel ugyanezen szennyeződés problémája.

Az FDA már 2019 decembere óta vizsgálta a lehetséges rákkeltőként ismert nitrozaminok jelenlétét a népszerű cukorbetegségre szedett gyógyszerekben, amikor először felfedezték a problémát más országokban fellelhető készítményeknél. Az FDA közölte: még mindig nem tudják azonban az orvosságokban megtalálható nitrozaminok forrását.

A vizsgálat és az azt követő visszahívások hasonlítanak a népszerű, gyomorégés és magas vérnyomás elleni gyógyszerek, valamint a nitrozaminok, például az N-Nitrosodimethylamine (NDMA) szennyeződésének esetéhez.

Az FDA véleménye szerint ugyanakkor azoknak a pácienseknek, akik a visszahívott metformin termékeket szedik diabétesz ellen, folytatniuk kell az orvosságok alkalmazását, amíg orvosuk nem ír fel nekik mást helyette, vagy egyéb kezelést nem javasol.

Veszélyes lehet ugyanis a 2-es típusú diabéteszben szenvedők számára, ha egyszercsak leállnak a gyógyszerrel, különösen ha orvosukkal sem konzultálnak előtte.

Az ügynökség arra kérte a gyógyszergyártókat, teszteljék a termékeket, mielőtt azok piacra kerülnek. Mindegyiknek közölnie kell az FDA-val, ha valamelyik termék nitrozaminszintje meghaladja az elfogadható határértéket.

A nitrozamin kockázata nem teljesen világos. Az FDA szerint növelheti a rák esélyét azoknál az embereknél, akik nagy mennyiségnek vannak kitéve hosszú időn át. „Azt ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy a nitrozaminnak való, rövidebb idejű kitettség – amennyiben a szint a határérték felett van –emeli-e a rákbetegség valószínűségét” – számolt be az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyeztetési Hivatal.

Forrás: Adrina – napidoktor.hu