Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csökkentenék a magyar háztartások rezsiterheit: a lakóingatlanok energetikai korszerűsítését sürgetik


A háztartások rezsiterheit az energiahatékonysági korszerűsítések csökkentenék a leghatékonyabban – közölte a Magyar Energiahatékonysági Intézet  az MTI-vel.

Összefoglalójuk szerint a fogyasztáscsökkentés is előnyös, hiszen csökkenti környezetterhelést, ám ezzel a komfortérzet is romlik. Sokkal hasznosabb a teljes felújítás, amely a ma már korszerűtlennek számító, Kádár-kockaként ismert lakóingatlanok energiafogyasztását 80 százalékkal is csökkentheti, ezzel együtt 50 százalékkal nőhet az épület értéke.

SZÁMÍTÁSAIK ALAPJÁN EGY ILYEN BERUHÁZÁS A FŰTÉSI RENDSZER FAJTÁJÁTÓL FÜGGŐEN 9-12 ÉV ALATT MEGTÉRÜLHET, A SZIGETELÉSRE, ABLAKCSERÉRE ÉS ÚJ FŰTÉSI RENDSZER TELEPÍTÉSÉRE IS KITERJEDŐ FELÚJÍTÁS HAVONTA TÖBB MINT 100 EZER FORINTTAL IS CSÖKKENHETI A REZSIKÖLTSÉGET.

Az intézet azt tanácsolja a lakástulajdonosoknak, hogy a falak szigetelésével kezdjék a korszerűsítést, mert a tapasztalatok alapján ezzel csökkenthető leginkább a hőveszteség. A korszerűtlen ablakok és tetők általában valamivel kisebb, de így is jelentős mértékben felelősek az energiapazarlásért. Végül lehetőség szerint a padlót és a pincefödémet is érdemes szigetelni, a meleg ugyanis valamilyen mértékben lefelé is el tud távozni az otthonokból – tették hozzá.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük