Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csalók vadásznak a magyarok pénzére, a hatóságok mindenkit óvatosságra intenek


Az adathalászat veszélyeire figyelmeztet a rendőrség online kereskedőkkel közösen. A napokban indított kommunikációs kampány apropóján sajtótájékoztatót tartottak az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és az Adevinta Hungary képviselői.

Palocsay Géza, a Jófogás és a Használtautó.hu portált üzemeltető Adevinta Hungary ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány következtében hatalmas mértékben nőtt az e-kereskedelem, az abban elköltött összegek mennyisége, az online vásárlások és vásárlók száma is. Ez nemcsak gazdasági előnyt jelentett az e-kereskedelem szereplőinek, de azt is eredményezte, hogy drámaian nőtt az adathalász kísérletek száma is – tette hozzá. A Kaspersky Lab eredményeire hivatkozva azt mondta: 2020 márciusától 2021 márciusáig több mint ötezer, adathalászatra létrehozott oldalt azonosítottak, amelyek meglátogatásától mintegy egymillió embert védtek meg.

Palocsay Géza arra is felhívta a figyelmet, szinte havonta lehet a sajtóból értesülni arról, hogy akár egy nagy e-kereskedelmi szereplő szolgáltatásával vagy márkájával, akár a közművek nevében bűnözők megpróbálnak visszaélni a felhasználók személyes és pénzügyi adataival.

HOZZÁTETTE: A MAGYAR NEMZETI BANK ÖSSZEFOGLALÓJA SZERINT 2021 HARMADIK NEGYEDÉVÉBEN A HATÁRON BELÜL AZ ADATHALÁSZATTAL OKOZOTT KÁR MEGHALADTA A 120 MILLIÓ FORINTOT, MÍG A HATÁROKON TÚL NYÚLÓ AZ 500 MILLIÓ FORINTOT.

Az Adevinta Hungary az esetek elszaporodottsága miatt összefogást kezdeményezett annak érdekében, hogy megfelelő jogi szabályozást érjenek el az adathalász-kísérletekkel szemben – mondta az ügyvezető, ismertetve, hogy ehhez több mint húsz meghatározó online kereskedelmi márka is csatlakozott.

Palocsay beszélt arról is, hogy csak a Jófogás oldalán januárban

TÖBB MINT 200 OLYAN ESETET AZONOSÍTOTTAK, AMIKOR AZ OLDALAIKRÓL KÍVÜLRE CSALVA PRÓBÁLTÁK MEG A FELHASZNÁLÓIK ADATAIT MEGSZEREZNI.

Hozzátette: ugyanazt a technikát alkalmazták, mint amikor elektronikus levelekben keresik meg a felhasználókat bankok vagy közműszolgáltatók nevében.

Az ORFK részéről Oláh-Paulon László a bűmegelőzési osztály vezetője arra kérte a felhasználókat, hogy tájékozódjanak, nézzék meg, milyen módon jelentkeznek be az online felületekre, és ha az eltér a megszokottól, forduljanak a szolgáltatóhoz, a kereskedőhöz, és semmiképp se adják ki felelőtlenül a személyes vagy banki adataikat, a bankkártyájuk adatait, PIN-kódját.

A jogszabály-változtatási javaslatukat érintően Palocsay Géza azt mondta: együttműködnek a rendőrséggel, igyekeztek a kereskedők részéről megfogalmazni javaslataikat, amelyek a jelenlegi büntetőjogi szabályozás kiegészítésére, módosítására vonatkoznak az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással, illetve a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaéléssel kapcsolatban. Elmondta, hogy az a céljuk, hogy az őszi ülésszakra egy minden fél számára elfogadható javaslatcsomaggal álljanak elő.

MTI