Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csalók telefonálnak a Nébih nevében: ne adják meg személyes adataikat!


A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal információi szerint a napokban telefonos csaló lépett kapcsolatba egy gyanútlan termelővel, akitől egyebek mellett a személyes adatait kérte. A Nébih honlapján felhívja a figyelmet, hogy munkatársaik telefonon soha nem kérnek személyes adatokat (beleértve az adószámot és az adóazonosító jelet), továbbá nem kínálják pénzért a hivatal által készített tájékoztató anyagokat és kiadványokat.

Amennyiben a jövőben valaki a fent leírtak bármelyikét tapasztalja, biztos lehet benne, hogy csalókkal van dolga.

A Nébih a hivatal ügyfélszolgálatára érkezett megkeresés alapján értesült arról, hogy május 13-án ismeretlen személy – magát a Nébih munkatársának kiadva – személyes adatokat kért és szerzett meg egy általa telefonon felhívott dísznövénytermesztőtől. A hatóság nevével visszaélő telefonos csaló valótlanul azt állította, hogy „a vírushelyzetre való tekintettel a Nébih állásfoglalása szerint 2020. június 30-tól 2021. június 31-ig a piacon történő árusítás csak a Nébih engedélyével lehetséges”. Ezen túlmenően arról is tájékoztatta az ügyfelet, hogy évi 25 ezer forintért negyedévente különböző ügyfél-tájékoztató anyagokat küld meg részére.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a hatályos rendelkezésekről és a hivatal intézkedéseiről minden esetben a hivatalos fórumokon keresztül tájékoztatják az érintetteket és személyes adatokat soha nem kérnek telefonon az ügyfelektől.

Az ügyfelek részére készített tájékoztató anyagok, segédletek díjmentesen elérhetőek a hivatal honlapján, hasonlóképpen a Nébih különböző kiadványaihoz.