Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csalók adják ki magukat mérőóra-leolvasónak, figyeljen oda, kit enged be otthonába


Mérőóra-leolvasás ürügyén csalók próbálhatnak bejutni az otthonokba, magukat egy-egy energia- vagy közműszolgáltató cég munkatársainak kiadva – figyelmeztet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében.

FORRÁS: MTI/OLÁH TIBOR

Mint írták, a szolgáltató által a helyszínen végzendő munkákról – a váratlan mérőhelyi ellenőrzés kivételével – értesítést kapnak a fogyasztók, azokról előre tudnak, ahogy ismert a várható mérőleolvasás időpontja is.

A MÉRŐCSERE DÁTUMÁT ELŐRE EGYEZTETVE VÉGZIK A SZOLGÁLTATÓK, AZ ESETLEGES KARBANTARTÁSI, JAVÍTÁSI IDŐSZAKRÓL SZINTÉN ÉRTESÍTÉST KÜLDENEK. EZÉRT A SZAKEMBEREK ARRA FIGYELMEZTETNEK, HOGY GYANÚS, HA EZEKEN AZ IDŐPONTOKON KÍVÜL ÉRKEZIK VALAKI.

A KÖZMŰSZOLGÁLTATÓK SZAKEMBEREI VAGY MEGBÍZOTTJAI FÉNYKÉPES IGAZOLVÁNNYAL VAGY MEGBÍZÓLEVÉLLEL RENDELKEZNEK, AMELYET AZ ÉRKEZÉST KÖVETŐEN FELMUTATNAK.

A fogyasztók is kezdeményezhetik az igazolvány, megbízólevél bemutatását. Amennyiben nem meggyőző a dokumentum, a szolgáltató telefonos ügyfélszolgálatán ellenőrizni lehet a szakember személyét és a helyszíni munka valóságtartalmát.

Az energiahivatal kiemelte:

A SZOLGÁLTATÓK EMBEREI SOHA, SEMMILYEN OKRA HIVATKOZVA NEM FOGADHATNAK EL KÉSZPÉNZT. NEM KÉRHETIK TEHÁT SEM AZ ÁLLÍTÓLAGOSAN ELMARADT SZÁMLA KIFIZETÉSÉT, SEM A HELYSZÍNI MUNKAVÉGZÉS DÍJÁT.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatók alapvetően ügyfélszolgálati csatornáikon keresztül kezelnek személyes adatokat. Mint írták, előfordulhat ugyanakkor, hogy a szolgáltatók piackutatási céllal személyesen keresik fel a fogyasztókat. Ebben az esetben a felkereső személynek megbízólevéllel, adatkezelési tájékoztatóval kell igazolnia magát.
Általános szabály:

AKIT BEENGEDNEK, NE HAGYJÁK EGYEDÜL, ÉS NE ENGEDJÉK, HOGY ELTERELJE A FIGYELMÜKET. A VISSZAÉLÉSRŐL HALADÉKTALANUL TEGYENEK FELJELENTÉST, ÉS TÁJÉKOZTASSÁK A SZOLGÁLTATÓT IS– írta közleményében a MEKH.