Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csaló hirdetések árasztották el a Facebookot


Adatlopó kártevőt próbálnak telepíttetni a felhasználók számítógépeire.

A Trend Micro biztonsági cég beszámolója szerint eddig súlyosan leszerepelt a mesterséges intelligencia iránti érdeklődést kihasználni próbáló csalások leállításában a Facebook, a közösségi oldalon hemzsegnek az OpenAI, a ChatGPT, a Google Bard, vagy éppen a Midjourney nevekkel visszaélő csalások.

Fotó: Shutterstock

Az elkövetőek a mesterséges intelligenciás cégeket és szolgáltatásokat megszemélyesítve kártevők telepítésére próbálják rávenni az internetezőket, például ingyenes próbaverziót vagy kedvezményeket ígérnek, ám valójában böngészőbe mentett bejelentkezési adatokra és kriptopénztárcák egyenlegére utaznak. A Trend Micro olyan csalásra kitalált facebookos oldalt is talált, amely a Midjourney képgenerálót megszemélyesítve 1,2 millió követőre tudott szert tenni.

A csalók Facebookon feladott hirdetésekben és hamis oldalakon is reklámozzák a vírusok terjesztésére használt webhelyeiket. A támadó weboldalakról letöltött kártevőik gyakran jelszavazott archívumokban érkeznek, a belőlük kicsomagolt fájlokat elindítva történik meg a számítógépek megfertőzése, hacsak a vírusirtó le nem füleli még időben a rosszindulatú szoftvereket.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük