Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csaknem 10 ezren pótfelvételiztek az egyetemekre


Véget ért az idei pótfelvételi, a már felvett 68 ezer fiatal mellé további csaknem tízezren szeretnének bekerülni az egyetemek és főiskolák szeptemberben induló képzéseire – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Magyar Nemzettel. Az augusztus 9-i határidőig összesen 9556-an nyújtottak be jelentkezést, ami néhány százzal meghaladja a 2019-es jelentkezői számot.

A jelentkezők több mint 64,3 százaléka alapképzésre, 16 százaléka mesterképzésre, 11,2 százaléka felsőoktatási szakképzésre, 8,5 százaléka pedig osztatlan képzésre szeretne bejutni.

A fiatalok negyven százaléka (összesen 3803 fő) az ösztöndíjas szakok közül választott, ezek között is a pedagógusképzés bizonyult a legnépszerűbbnek, amelyet 906 fő jelölt meg. Ezt követik a gazdasági és a műszaki képzések szakjai egyenként ötszáz főnél magasabb jelentkezési számmal – tudatta a szaktárca, hozzátéve: sokan választottak még gyógypedagógia (177 fő), tanító (166 fő), óvodapedagógus (151 fő), illetve a gazdaságinformatikus (128 fő) és gazdálkodási és menedzsment (102 fő) alapképzési szakokat is a pótfelvételi eljárásban. Az önköltséges képzésre jelentkezők közül magasan vezet a jogászképzés 614 felvételizővel, de slágernek bizonyult a gazdálkodási és menedzsment, a kommunikáció és médiatudomány, valamint a kereskedelem és marketing is.

A pótfelvételi eljárás során a legtöbben, 866-an a Debreceni Egyetem képzéseire jelentkeztek, majd a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem következik a népszerűségi listán.

A ponthatárok megállapítása várhatóan augusztus 27-én lesz.