Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Csak óvatosan engedjük a gyerekeket a játszóterekre – Káros, mérgező anyagokat lélegzünk be játék közben


A közterek, a játszóterek és az óvoda-, illetve iskolaudvarok is átalakultak az elmúlt két évtized során. A füvet, homokot és a betont sok helyen az EU-konformnak is nevezett megoldás, a biztonságos játék feltétele, a gumiborítás helyettesíti kontinensszerte. A Levegő Munkacsoport elnöke figyelmeztet, mennyire környezetkárosító hatású anyag ez valójában.

Képünk illusztráció

A Levegő Munkacsoport elnöke arra figyelmeztet, hogy gyermekeink egészségét veszélyezteti a műfű és a gumiburkolat. Lukács András a G7 véleményrovatában megjelent írásában tényekkel indokolja sarkos véleményét.

Az utóbbi 20 évben Európa-szerte, így Magyarországon is elterjedtté váltak a műfüves, illetve gumiburkolatú felületek a sportpályákon, futókörökön, játszótereken, sőt, bölcsődék, óvodák, iskolák udvarán is. Ugyanakkor egyre több kutatás bizonyítja ezeknek az anyagoknak a komoly környezeti és egészségi kockázatait – olvasható a G7-en megjelent írásban. A szabadtéren alkalmazott gumigranulátum-felületek általában elhasznált autógumik felaprításával készülnek. Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) szerint a játszótereken és sportpályákon használt gumigranulátumok és gumiból készült talajburkolatok policiklikus aromás szénhidrogéneket (PAH-okat, amelyek közül számos rákkeltő), fémeket és ftalátokat tartalmaznak, továbbá illékony szerves vegyületeket és kevéssé illékony szerves szénhidrogéneket is kibocsáthatnak. A PAH-ok belégzéssel, közvetlen érintkezéssel vagy – különösen a gyerekek esetében – lenyeléssel kerülhetnek a szervezetbe.

2020-ban az ECHA illetékes bizottsága azt javasolta, hogy az EU-ban tiltsák be a műanyag gumigranulátumok alkalmazását a sportpályákon, és ennek nyomán 2023-ban az Európai Bizottság 2023-ban bizonyos korlátozásokat vezetett be, azonban ezek csak nyolc év elteltével lépnek életbe. Addig is azt javasolják, hogy a műfüves pályán játszó játékosok tartsák be az alapvető higiéniai intézkedéseket az újrahasznosított gumigranulátumot tartalmazó műfüvön folytatott játék után. Például mossák meg a kezüket a pályán folytatott játékot követően, valamint étkezés előtt, gyorsan tisztítsák ki a vágásokat vagy horzsolásokat, kinn vegyék le a cipőt, illetve stoplit, a sporteszközöket és a szennyezett mezt, hogy megakadályozzák a gumiőrlemény bevitelét a házba, és a játékosok ne nyeljék le a szájukba véletlenül bekerült gumiőrleményt.

Kutatások egyébként azt is bizonyítják, hogy egészségesebbek azok a gyermekek, akik természetes talajjal fedett területeken töltik az idejüket, mint azok, akik mesterséges felületen.

A gumigranulátumnak az emberi szervezetre és a környezetre káros hatásaival is részletesen foglalkozik az írás, amely bemutatja a mikroműanyagok negatív terjedését és felhívja a figyelmet annak veszélyeire is.

Forrás: G7

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük