Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Covid-igazolvány: nyárig életbe léphet a biztonságos digitális zöldigazolvány


Nyárig életbe léphet a biztonságos és szabad utazáshoz szükséges digitális zöldigazolvány, miután az Európai Parlament képviselői csütörtökön sürgősségi eljárás alkalmazása mellett döntöttek.

A plenáris vitán a képviselők nagy része támogatta a digitális zöldigazolvány gyors bevezetését, amelynek célja, hogy a koronavírus-járvány idején is biztonságosan és szabadon utazhassunk az EU-ban. A képviselők 468 szavazattal, 203 ellenszavazat és 16 tartózkodás mellett döntöttek a bizottsági javaslat gyorsított vizsgálatát lehetővé tevő eljárás alkalmazása mellett – olvasható az EP közleményében.

Az Európai Bizottság március 17-én nyújtotta be az EU-n belüli szabad utazást elősegítő digitális zöldigazolványról szóló rendeletjavaslatát és egy, a jogszerűen az unióban tartózkodó vagy élő nem uniós állampolgárokra vonatkozó, másik javaslatot. Ennek értelmében az igazolvány tartalmazná, hogy birtokosát beoltották-e már a koronavírus ellen, rendelkezik-e negatív koronavírus-teszttel, és hogy átesett-e korábban koronavírus-fertőzésen.

Több felszólaló kiemelte, hogy garantálni kell a személyes és az egészségügyi adatok védelmét, és azt, hogy a még be nem oltottakat ne érhesse hátrányos megkülönböztetés.

Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanyolország) az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság elnöke a döntés kapcsán hangsúlyozta: az igazolvány nem válhat a szabad mozgás előfeltételévé, hiszen az az Európai Unióban alapvető jogunk, és nem vezethet az igazolvánnyal nem rendelkezők hátrányos megkülönböztetéséhez sem. Ugyanakkor hozzátette: csak a legszükségesebb információk kerülhetnek rá az igazolványra.

A csütörtöki döntést követően az Európai Parlament a következő, április 26-29-i plenáris ülésen elfogadja a kiinduló álláspontját, amely a bizottsági javaslat esetleges módosításának eredményeképpen születik meg. Az EP ezzel a mandátummal kezdi meg a tagállamokat tömörítő Tanáccsal folytatott egyeztetést. A tárgyalások eredményét az EP-nek és a Tanácsnak is jóvá kell hagynia.