Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Covid: éjszakai kijárási tilalmat szeretne egy magyar szakértő


Ideje újra bevezetni az éjszakai kijárási tilalmat Boldogkői Zsolt szerint. A molekuláris biológus erről az ATV Híradójának nyilatkozott.

Boldogkői a korlátozásokban látja a megoldást: elsőként éjszakai kijárási tilalmat vezetne be, de védettségi kártyához kötné a tömegközlekedés és a szálloda használatát is.

Ez az álláspont ugyanakkor vitatott: Christoph Spinner müncheni infektológus például úgy véli, hogy az újabb lezárások nem segítenének.

A karantén a pandémiára vonatkoztatva a legradikálisabb eszköz politikailag, és tudományos szempontból is inkább gyenge eszköz – kivéve, ha abszolút következetesen hajtják végre és ellenőrzik

– mondta a müncheni Műszaki Egyetem járványügyi megbízottja a német DPA hírügynökségnek.

Ő inkább a harmadik oltások felpörgetését, valamint a 2G-szabály alkalmazását javasolja.Utóbbi szabály azt jelenti, hogy bizonyos szolgáltatásokat csak koronavírus ellen beoltott (geimpfte Personen) vagy abból felgyógyult (genesene Personen) személyek vehetnek igénybe, csak ők tartózkodhatnak egyes zárt közösségi terekben, oltatlanok nem.

Spinner kiemelte: az év eleji helyzettel ellentétben most már rendelkezésre áll hatásos megelőzési módszer: a védőoltás.