Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bűnszervezetbe verődve nyúlták le az embereket a magyar határrendészek


Börtönbe mehetnek azok a magyar védelmi szolgálatot teljesítő határrendészek, akik külföldi autósokat húztak le a magyar határon.

Vádat emelt az ügyészség a nagylaki határrendészek korrupciós ügyében. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsánál nyolc határrendésszel − köztük egy alosztályvezetővel − és egy román állampolgárral szemben Vádat emelt az ügyészség a nagylaki határrendészek korrupciós ügyében. A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsánál nyolc határrendésszel − köztük egy alosztályvezetővel − és egy román állampolgárral szemben − közölte a Központi Nyomozó Főügyészség.

A közlemény szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult ügyben valamennyi vádlott beismerő vallomás tett. A rendőr vádlottak hivatásos szolgálati viszonya az eljárás alatt megszűnt, közülük ketten majdnem fél évig voltak letartóztatásban. Szolgálatuk során a nagylaki határrendészek a vádirat szerint még a határátkelő előtt rendszeresen megállítottak külföldi gépjárműveket és vélt vagy valós szabálysértésekre hivatkozva felajánlották, hogy készpénzért cserébe eltekintenek a bírság kiszabásától és a szabálysértési eljárások megindításától.

A hivatalos személyek megállapodtak abban, hogy a szolgálatuk alatt a külföldi állampolgároktól megszerzett korrupciós pénzt egymás közötti szétosztják. A készpénzt egymástól meghatározott időközönként átvették és többi között az egyenruhájukban vagy napszemüvegtokban, esetenként az átkelőhelyen tárolták a szolgálatuk végéig. A korrupciós tevékenységet a vádlottak bizonyítottan 2022 február közepe és 2022 június vége között folytatták, a vesztegetési pénzből valamennyien részesedtek. A vádlottaktól 4095 eurót, 1050 lejt, 355 angol fontot, 210 zlotyt és 355 000 forint foglaltak le; az ügyészség vagyonelkobzásra tett indítványt a vádiratában.

Az ügyészség a kilenc vádlott többségénél végrehajtandó szabadságvesztés kiszabását javasolta.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük