Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Budapesten érhetne véget az orosz-ukrán háború


Az ukrán elnök szerint akkor lenne erre lehetőség, ha nem indultak volna támadások fehérorosz területekről is Ukrajna felé. Mindamellett magát a tárgyalást nem zárta ki más helyszíneken, írja a BBC.

Természetesen békét akarunk, tárgyalni akarunk, le akarjuk zárni a háborút.Varsó, Pozsony, Budapest, Isztambul, Baku – ezeket a helyszíneket ajánlottuk fel az oroszoknak”– mondta Zelenszkij, Az ukrán államfő más helyszínekre is nyitott,
AHONNAN NEM LŐTTEK RAKÉTÁKAT UKRAJNÁRA. 

Budapesten egyszer már rendeződött Ukrajna helyzete
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter péntek este arról számolt be, hogy az orosz és az ukrán fél számára is felajánlotta a béketárgyalások helyszínéül Budapestet. Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Andrij Jermaknak, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalvezetőjével is beszélt erről,

AZ ÖTLETTŐL EGYIK FÉL SEM ZÁRKÓZOTT EL.

Egyszer már rendezték Budapesten Ukrajna helyzetét, emlékeztetett a Magyar Nemzet, 1994. december 5-én itt írták alá a budapesti memorandum elnevezésű nemzetközi szerződést az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) itt megtartott konferenciáján. A dokumentum – amelyet eredetileg három atomnagyhatalom, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság írt alá – kimondja, hogy Kijev leszereli atomfegyvereit, cserébe az aláíró nagyhatalmak szavatolják Ukrajna területi épségét és szuverenitását.

A memorandum mellett később Kína és Franciaország is támogató nyilatkozattal állt ki. Az egyezség alapján így akkor Ukrajna a következő két évben leszerelte a világon a harmadik legnagyobbnak számító – szovjet örökségű – nukleáris arzenálját.