Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Brutális szigor jöhet az energiaital-fogyasztásnál: betiltaná az Orbán-kormány 18 éven aluliak számára


A fideszes Hollik István és a KDNP-s Nacsa Lőrinc képviselők még október elején terjesztették be a tilalomról szóló javaslatot a frakciószövetségükhöz – írja a 24.hu

Az egyeztetésbe orvosszakmai és családvédelmi civil szervezetekkel is bevontak, ahol elsöprő támogatást élvez a módosítás.

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Említésre méltó, hogy több országban is időközben betiltották a 18 éven aluliaknak az energiaital fogyasztást, így például Romániában is.

Magyar Energiaital Szövetség tiltakozik a rendelet ellen.

A döntést nehezíti, hogy országonként eltér az energiaital definíciója, illetve több lehetőség is rendelkezésre áll a korlátozásra. A tiltást ki lehet terjeszteni az italautomatákra és/vagy a kereskedelemre, valamint az egészségügyi és oktatási intézményekre is. A új törvény az árusítás mellet a reklámozásra illetve a kórházak és iskolák egy kilométeres körzetében való forgalmazására is kiterjedhet.

Itthon felmerülhet opcióként, hogy dohányboltokba terelik az energiaitalokat. Így az üzletekre nem róna plusz terhet, hogy elkérjék a személyi igazolványt a fiataloktól, és mivel a dohányboltokba egyébként is csak 18 éven felüliek léphetnek be, nem kellene az eddigieken felül plusz ellenőrzést végrehajtani.

Arra a kérdésre, hogy mikor viszik az Országgyűlés elé a javaslatot egyenlőre nincs információ.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük