Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Brutális sor és hatalmas várólista egyszerű vizsgálatokra is – egyre bajban a szakrendelők


Két tűz közé szorultak a szakrendelők: néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek.

Néhány hete megsokszorozódtak a vizsgálatokat kérő beutalók, a másik oldalon pedig a labormintákat elemző cégek árat emeltek. Miután a finanszírozó a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) viszont havonta csak meghatározott számú vizsgálatot fizet, ezért a szolgáltatók sorba állítják a laborba érkezőket – írja a Népszava. Sok szakrendelőnek ezekben a hetekben jár le a laborszolgáltatók szerződése. Eddig úgynevezett „csomagokra” szerződtek (például a NEAK-finanszírozásért gyakorlatilag a szakrendelőből érkező valamennyi mintát elemezték), azaz eddig ők viselték a túlfogyasztás kockázatát. Az új szerződésben – az energia-árrobbanás, a forint értéktelenedés és egyéb inflációs költségeikre hivatkozva – már csak darabonkénti áron vállalják a munkát. Ezzel a szakrendelők költségei többszörösére ugranak. Ők is úgy próbálnak védekezni, hogy csak annyi beteget fogadnak a laborban, amennyi a tb-finanszírozásból futja.

Az egyik fővárosi szakrendelő vezetője elmondta: összehívták a területükön dolgozó háziorvosokat, hogy meggyőzzék őket arról, csak a legszükségesebb vizsgálatokat kérjék. Gyorsan kiderült, hogy ez számukra teljesíthetetlen, miután egy ideje a finanszírozásukat meghatározó minőségi mutatók egyike az az elvárás, hogy bizonyos gyógyszerek hosszú távú alkalmazása alatt rendszeresen ellenőrizzék páciensük vese-, májműködését, illetve a cukorbetegeiket is rendszeres laborvizsgálatra kell küldeniük.

Van olyan háziorvos, aki szinte minden betegét ellátja laborbeutalóval, ezért

nem is remélik, hogy érdemben csökkenhet a beutalók száma.

Jó néhány önkormányzat is a zsebébe nyúl, és megemeli a szakrendelő tb-laborfinanszírozását azért, hogy mérsékeljék a várakozás idejét, és a sorok hosszát.

A NEAK szerint a Covid okozta pandémia után az egészségügyi ellátórendszer most tér vissza a „normál kerékvágásba”, ezért a központ inkább örvendetesnek tartja, ha minden biztosított megkapja a számára szükséges egészségügyi ellátást.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük